Πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο την πρακτική σας άσκηση

Posted on

Πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο την πρακτική σας άσκηση

Για πολλούς φοιτητές και πρόσφατους αποφοίτους, η πρακτική άσκηση είναι σχεδόν απαίτηση για μελλοντική πλήρη απασχόληση. Χωρίς πρακτική άσκηση, ακόμη και ορισμένες θέσεις εισαγωγικού επιπέδου είναι απρόσιτες. Έτσι, μπορεί να είναι εύκολο να αντιμετωπίζεις μια πρακτική άσκηση ως τίποτα περισσότερο από ένα σκαλοπάτι στο μονοπάτι για μια «πραγματική» δουλειά—κάτι που πρέπει να υπομείνεις, όχι να απολαμβάνεις.

Αλλά η πρακτική άσκηση προσφέρει κάθε είδους οφέλη πέρα από την απασχόληση μετά το κολέγιο. Μερικές φορές, μια πρακτική άσκηση μπορεί να αποκαλύψει ότι μια προγραμματισμένη καριέρα ή κλάδος δεν είναι, στην πραγματικότητα, η καλύτερη για εσάς. Η πρακτική άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα δίκτυο συναδέλφων —και φίλων— που μπορεί να διαρκέσει μια ζωή. Η εμπειρία μιας πρακτικής άσκησης μπορεί να σας κάνει άνετους και σίγουρους σε ένα περιβάλλον γραφείου. Αλλά δεν θα λάβετε όλα αυτά τα οφέλη εάν εμφανιστείτε απλώς και μετράτε αντίστροφα τις ημέρες μέχρι να τελειώσει η πρακτική σας.

Δείτε πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο την εμπειρία πρακτικής σας και να διατηρήσετε την εστίαση σε ολόκληρη την καριέρα σας, όχι μόνο σε μια αρχική τοποθέτηση εργασίας.

Επεκτείνετε τις γνώσεις σας

Προσπαθήστε να μάθετε για μια σειρά πραγμάτων κατά τη διάρκεια της πρακτικής σας άσκησης. Εκπαιδευτείτε για τον κλάδο και την ποικιλία των ευκαιριών εργασίας μέσα σε αυτόν. Εάν κάνετε πρακτική άσκηση στο τμήμα μάρκετινγκ, αναζητήστε υπαλλήλους στη συντακτική ομάδα ή στο τμήμα προγραμματισμού. Παρατηρήστε πώς η δουλειά τους διαφέρει από τη δική σας.

Στόχος να κατανοήσετε την εταιρεία στο σύνολό της. Πώς οργανώνεται; Ποια είναι η κουλτούρα της εταιρείας ; Ποιοι υπάλληλοι θεωρούνται σταρ; Τι κάνει έναν καλό εργαζόμενο; Λάβετε υπόψη το μέλλον σας: Θα θέλατε να εργαστείτε σε μια εταιρεία όπως αυτή στην οποία ασκείτε πρακτική ή θα προτιμούσατε μια διαφορετική διοικητική ή οργανωτική δομή; Κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων, θα λάβετε ερωτήσεις σχετικά με το πώς σας αρέσει να εργάζεστε και ποια περιβάλλοντα σας ταιριάζουν . Οι γνώσεις που αποκτήσατε κατά τη διάρκεια της πρακτικής σας άσκησης ενημερώνουν την απάντησή σας.

Μπορεί να ανακαλύψετε κατά τη διάρκεια της πρακτικής σας άσκησης ότι η εταιρεία ή ο κλάδος δεν είναι για εσάς. Αν είναι έτσι, μην βλέπετε την πρακτική ως χαμένο χρόνο. Όσο πιο γρήγορα ανακαλύψετε ποια μονοπάτια δεν είναι για εσάς, τόσο το καλύτερο.

Δημιουργήστε εμπιστοσύνη στις πρακτικές στο χώρο εργασίας

Εάν ήσασταν πάντα στο σχολείο και εργαζόσασταν σε θέσεις μερικής απασχόλησης στο λιανικό εμπόριο ή στο σέρβις τροφίμων, μια πρακτική άσκηση μπορεί να είναι η πρώτη σας επαφή με την κουλτούρα του γραφείου. Ειναι διαφορετικο. Όσο περισσότερο εκτίθεστε στο πώς λειτουργούν τα γραφεία, από τη συζήτηση πριν από τη συνάντηση μέχρι το να γνωρίζετε ποιον να αντιγράψετε στα email (και πότε), τόσο πιο άνετα θα νιώθετε όταν οι τροχοί προπόνησής σας είναι απενεργοποιημένοι σε θέση προσωπικού.

Λάβετε επίσης υπόψη σας ότι η γνώση της ορολογίας του κλάδου είναι εξαιρετικά χρήσιμη όταν πρόκειται για την αποκωδικοποίηση των αγγελιών εργασίας , τη σύνταξη αποτελεσματικών συνοδευτικών επιστολών και την εμφάνιση έμπειρου επαγγελματία κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων. Παρακολουθήστε λοιπόν τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται στο γραφείο και τα τσιτάτα που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια των συναντήσεων.

Διευρύνετε τις δεξιότητές σας και καταγράψτε τι κάνετε

Κατά τη διάρκεια της πρακτικής σας άσκησης, μπορεί να γράψετε το πρώτο σας ενημερωτικό δελτίο ή πρόγραμμα υπολογιστή, να δημιουργήσετε ένα χρονοδιάγραμμα ή ακόμα και να εκτελέσετε ένα έργο. Όμως, ορισμένα προγράμματα πρακτικής άσκησης επιφυλάσσουν κουραστική γρύλισμα για τους ασκούμενους. Να είστε σίγουροι, όποια δουλειά κι αν κάνετε, αποκτάτε γνώσεις και δεξιότητες που είναι διαφορετικές από αυτές που μαθαίνετε στην τάξη.

Ακόμη και απλές εργασίες, όπως η επικοινωνία με το προσωπικό για τις πληροφορίες που πρέπει να περιλαμβάνονται σε ένα καθημερινό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μπορούν να φαίνονται ισχυρές στο βιογραφικό σας . Για το σκοπό αυτό, παρακολουθήστε όλα όσα μαθαίνετε και κάνετε κατά τη διάρκεια της πρακτικής σας άσκησης. Μπορεί να είναι χρήσιμο να κρατάτε ένα ημερολόγιο. Ή, απλώς κρατήστε μια ψηφιακή σημείωση ή ένα πρόχειρο email, συμπεριλαμβανομένης της ημερομηνίας κάθε φορά που εκτελείτε μια νέα εργασία. Για παράδειγμα, “11/9—μαθημένο νέο τύπο Excel;” “22/11—παρακολούθησε το συνέδριο και παρουσίασε βασικά σημεία σε συνάντηση σε όλο το προσωπικό.” Αυτές οι σημειώσεις θα είναι ανεκτίμητες όταν γράφετε μια περιγραφή εργασίας για το βιογραφικό σας .

Τέλος, να θυμάστε ότι ο σκοπός της πρακτικής άσκησης δεν είναι μόνο να βοηθήσετε την εταιρεία – είναι για εσάς να μάθετε. Κρατήστε σημειώσεις κατά τη διάρκεια των συναντήσεων και, εάν κάτι δεν είναι ξεκάθαρο, κάντε ερωτήσεις για διευκρίνιση αργότερα. Εάν οι συνάδελφοι αναφέρουν ενδιαφέρουσες, σχετικές ειδήσεις, πόρους ή συμβουλές, θα πρέπει να παρακολουθήσετε και να μάθετε περισσότερα. Όλη αυτή η έρευνα και η συνέχεια θα σας κάνουν καλύτερο, πιο ενημερωμένο υποψήφιο κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων.

Ζητήστε Σχόλια

Ως ασκούμενος, έχετε πρακτικά «πρωτάρη» στον τίτλο σας. Αυτό μπορεί να είναι απογοητευτικό και μερικές φορές μπορεί να σας περιορίσει από πιο συναρπαστικά έργα, αλλά σημαίνει επίσης ότι αναμένεται να μην γνωρίζετε τα πάντα. Αξιοποιήστε στο έπακρο αυτή την προσδοκία κάνοντας πολλές ερωτήσεις.

Επίσης, αναζητήστε σχόλια από διευθυντές και συναδέλφους. Μάθετε τι μπορείτε να κάνετε καλύτερα. Αν και είναι δύσκολο να ακούσεις κριτική, αυτή η γνώση θα σε βοηθήσει να βελτιωθείς. Επιπλέον, είναι καλύτερα να μάθετε τώρα παρά κατά τη διάρκεια μιας εργασίας πλήρους απασχόλησης όπου η κακή απόδοση μπορεί να σημαίνει ότι σας στέλνουν τα βαλίτσα. Επιπλέον, θα έχετε κάτι να πείτε όταν οι συνεντευξιακοί ρωτούν: ” Ποια είναι η μεγαλύτερη αδυναμία σας;

Τέλος, αν υπάρχει κάποια στιγμή στην καριέρα σας που τα λάθη δεν είναι καταστροφικά, είναι τώρα. Στην ιδανική περίπτωση, φυσικά, δεν θα κάνετε λάθη. Αλλά, πιθανότατα, θα το κάνετε. Εάν και όταν το κάνετε, απλώς αναγνωρίστε το σφάλμα με ευθύ τρόπο και ρωτήστε τον διευθυντή σας τι μπορείτε να κάνετε για να διορθώσετε την κατάσταση. Στη συνέχεια, αρχειοθετήστε το κάτω από τα διδάγματα.

Δώστε τα Όλα

Οι καλύτερες πρακτικές προσφέρουν προκλητική, ενδιαφέρουσα εργασία. Αλλά, δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Ακολουθούν μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου εάν δυσκολεύεστε να παραμείνετε αφοσιωμένοι:

  • Ζητήστε περισσότερα: Γίνετε εθελοντής για πρόσθετες εργασίες και έργα εάν έχετε ολοκληρώσει τις εργασίες που σας έχουν ανατεθεί. Ή, ακόμα καλύτερα, δημιουργήστε μια λίστα με χρήσιμα έργα ή εργασίες και ρωτήστε τον διευθυντή σας εάν είναι εντάξει να προχωρήσετε μαζί τους.
  • Να είστε διεκδικητικοί: Συναντηθείτε με τον διευθυντή σας νωρίς, αν είναι δυνατόν, για να προσπαθήσετε να αποκτήσετε μια αίσθηση των προσδοκιών. Θυμηθείτε, μέρος της δουλειάς τους είναι να διασφαλίσουν ότι έχετε μια ουσιαστική εμπειρία. Εάν γνωρίζετε ότι ενδιαφέρεστε να συναντηθείτε με συγκεκριμένα άτομα ή να επιτύχετε ορισμένους στόχους που αξίζουν το βιογραφικό σας, αναφέρετε το στο αφεντικό σας. Απλώς να προσέχετε το πρόγραμμά τους—οι περισσότεροι υπάλληλοι γραφείου είναι καταπονημένοι ως έχουν.
  • Μην φαίνεστε βαριεστημένοι: Ανάλογα με τις ευθύνες σας, αυτό μπορεί να είναι μια πρόκληση. Ανεξάρτητα από το πόσο κουραστική είναι η δουλειά, μην το αφήσετε να φαίνεται στο πρόσωπό σας ή στη στάση σας. Μην ελέγχετε το τηλέφωνό σας κατά τη διάρκεια συναντήσεων ή μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο γραφείο σας (εκτός, φυσικά, εάν αυτό είναι μέρος των εργασιακών σας ευθυνών).

Δημιουργήστε συνδέσεις και βρείτε έναν μέντορα

Εάν ανήκετε σε μια ομάδα ασκούμενων, μπορεί να δημιουργήσετε σχέσεις που θα διαρκέσουν μια ζωή. Μη χάσετε την ευκαιρία να συναναστραφείτε με τους συνομηλίκους σας — σε κατάλληλες στιγμές. Επεκτείνετε επίσης τον κοινωνικό σας κύκλο πέρα ​​από τους ασκούμενους. Ζητήστε από τους συναδέλφους για καφέ ή καθίστε μαζί τους στο μεσημεριανό γεύμα. Παρακολουθήστε κοινωνικές εκδηλώσεις σε όλη την εταιρεία και συναναστραφείτε. (Προειδοποίηση: Αν σερβίρεται ποτό, ακόμα κι αν είστε ενήλικες, πάρτε το με φειδώ. Το να είστε ο μεθυσμένος ασκούμενος σε μια εκδήλωση εργασίας δεν είναι καλό.)

Τέλος, να είστε σε επιφυλακή για μέντορες σταδιοδρομίας που μπορούν να σας δώσουν συμβουλές, να γράψουν συστάσεις και να σας βοηθήσουν να κάνετε σημαντικές συνδέσεις. Εάν έχετε έναν συνάδελφο που γνωρίζει τον δρόμο του, ρωτήστε πώς έφτασε εκεί που είναι και τι συμβουλές θα σας έδιναν. Αυτές οι συνομιλίες είναι η αρχή μιας σχέσης τύπου μέντορα, η οποία μπορεί να είναι μια ισχυρή δύναμη σε όλη την καριέρα σας.

Ξεκινώντας το ταξίδι σταδιοδρομίας σας

Μια πρακτική άσκηση είναι κάτι περισσότερο από μια άλλη εργασία για να ελέγξετε στο δρόμο σας για ένα πτυχίο κολεγίου. Όταν αξιοποιείτε στο έπακρο την ευκαιρία πρακτικής άσκησης, κάνετε το πρώτο βήμα προς μια ουσιαστική και ανταποδοτική καριέρα.

 

Gravatar Image

Experienced Recruiter with a demonstrated history of working in the media production industry. Strong human resources professional with a Bachelor's degree focused in Psychology from Universitas Kristen Satya Wacana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *