Hoe haal je het meeste uit je stage?

Posted on

Hoe haal je het meeste uit je stage?

Voor veel studenten en pas afgestudeerden is een stage bijna een vereiste voor een toekomstige fulltime baan. Zonder stage zijn zelfs sommige startersfuncties onbereikbaar. Het kan dus gemakkelijk zijn om een ​​stage te behandelen als niets meer dan een opstapje op het pad naar een ‘echte’ baan – iets om te doorstaan, niet om van te genieten.

Maar stages bieden allerlei voordelen die verder gaan dan post-universiteit. Soms kan een stage aan het licht brengen dat een gepland carrièrepad of een geplande branche eigenlijk niet de beste voor je is. Stages kunnen je helpen een netwerk van collega’s – en vrienden – op te bouwen dat een leven lang meegaat. De ervaring van een stage kan je comfortabel en zelfverzekerd maken in een kantooromgeving. Maar je krijgt niet al die voordelen als je gewoon komt opdagen en de dagen aftelt tot je stage voorbij is.

Hier leest u hoe u het meeste uit uw stage-ervaring kunt halen en de focus op uw hele carrière kunt houden, niet alleen op een eerste arbeidsplaatsing.

Breid uw kennis uit

Probeer tijdens je stage van alles te leren. Maak kennis met de branche en de verscheidenheid aan vacatures erin. Loop je stage bij de marketingafdeling, zoek dan medewerkers op de redactie of de programmeerafdeling. Observeer hoe hun werk verschilt van dat van jou.

Probeer het bedrijf als geheel te begrijpen. Hoe is het georganiseerd? Wat is de bedrijfscultuur ? Welke medewerkers worden als sterren beschouwd? Wat maakt een goede werker? Houd je toekomst voor ogen: Wil je werken bij een bedrijf zoals waar je stage loopt, of heb je liever een andere management- of organisatiestructuur? Tijdens sollicitatiegesprekken krijg je vragen over hoe je graag werkt en welke omgevingen bij je passen . De kennis die je tijdens je stage hebt opgedaan, vormt de basis voor je reactie.

Het kan zijn dat je tijdens je stage ontdekt dat het bedrijf of de branche niets voor jou is. Als dat het geval is, beschouw de stage dan niet als verspilde tijd. Hoe eerder je ontdekt welke paden niet voor jou zijn, hoe beter.

Bouw vertrouwen op in praktijken op de werkplek

Als je altijd op school hebt gezeten en een deeltijdbaan hebt gehad in de detailhandel of de horeca, kan een stage je eerste kennismaking met de kantoorcultuur zijn. Het is anders. Hoe meer je wordt blootgesteld aan hoe kantoren werken, van het praatje voorafgaand aan de vergadering tot het weten wie je op e-mails moet kopiëren (en wanneer), hoe comfortabeler het zal voelen als je zijwieltjes eenmaal uit zijn in een personeelspositie.

Houd er ook rekening mee dat het kennen van vakjargon enorm nuttig is als het gaat om het decoderen van vacatures , het schrijven van effectieve sollicitatiebrieven en het klinken als een ervaren professional tijdens sollicitatiegesprekken. Blijf dus op de hoogte van de tools die op kantoor worden gebruikt en de modewoorden die tijdens vergaderingen naar voren komen.

Verbreed uw vaardigheden en registreer wat u doet

Tijdens je stage schrijf je misschien je eerste nieuwsbrief of computerprogramma, maak je een planning of voer je zelfs een project uit. Maar sommige stageprogramma’s reserveren vervelend gruntwerk voor stagiaires. Wees gerust, wat voor werk je ook doet, je krijgt kennis en vaardigheden die anders zijn dan wat je in de klas hebt geleerd.

Zelfs eenvoudige taken, zoals het contact opnemen met stafleden om de informatie in een dagelijkse e-mail op te nemen, kunnen nog steeds krachtig op uw cv staan . Houd daarom alles bij wat je leert en doet tijdens je stage. Het kan handig zijn om een ​​dagboek bij te houden. Of bewaar gewoon een digitale notitie of concept-e-mail met de datum elke keer dat u een nieuwe taak uitvoert. Bijvoorbeeld: “11/9—nieuwe Excel-formule geleerd;” “22-11-conferentie bijgewoond en belangrijke punten gepresenteerd tijdens personeelsvergaderingen.” Deze aantekeningen zijn van onschatbare waarde wanneer u een functiebeschrijving voor uw cv schrijft .

Onthoud tot slot dat het doel van de stage niet alleen voor jou is om het bedrijf te helpen, het is ook voor jou om te leren. Maak aantekeningen tijdens vergaderingen en stel, als iets onduidelijk is, vragen om later duidelijkheid te krijgen. Als collega’s interessante, relevante nieuwsverhalen, bronnen of tips noemen, moet u dit opvolgen en meer te weten komen. Al dit onderzoek en de follow-up zullen je een betere, beter geïnformeerde kandidaat maken tijdens sollicitatiegesprekken.

Vraag om feedback

Als stagiair heb je praktisch “newbie” in je titel. Dat kan frustrerend zijn en kan je soms weerhouden van spannendere projecten, maar het betekent ook dat je geacht wordt niet alles te weten. Maak optimaal gebruik van die verwachting door veel vragen te stellen.

Vraag ook feedback van managers en collega’s. Ontdek wat je beter kan doen. Hoewel het moeilijk is om kritiek te horen, zal deze kennis je helpen verbeteren. Trouwens, het is beter om er nu achter te komen dan tijdens een fulltime baan waar slechte prestaties kunnen betekenen dat je moet inpakken. Bovendien heb je iets te zeggen als interviewers vragen: ” Wat is je grootste zwakte?

Tot slot, als er een moment in je carrière is dat fouten niet verwoestend zijn, dan is het nu. Idealiter maak je natuurlijk geen fouten. Maar hoogstwaarschijnlijk zul je dat wel doen. Als en wanneer u dat doet, erken de fout dan op een openhartige manier en vraag uw manager wat u kunt doen om de situatie op te lossen. Berg het dan op onder geleerde lessen.

Geef het je allemaal

De beste stages bieden uitdagend, interessant werk. Maar helaas is dat niet altijd het geval. Hier zijn een paar dingen om in gedachten te houden als je moeite hebt om betrokken te blijven:

  • Vraag om meer: Doe vrijwilligerswerk voor extra werk en projecten als je je toegewezen taken hebt voltooid. Of, nog beter, genereer een lijst met nuttige projecten of taken en vraag uw manager of het goed is om hiermee verder te gaan.
  • Wees assertief: ontmoet uw manager zo mogelijk in een vroeg stadium om een ​​idee te krijgen van de verwachtingen. Onthoud dat het een deel van hun taak is om ervoor te zorgen dat u een zinvolle ervaring hebt. Als je weet dat je geïnteresseerd bent in het ontmoeten van bepaalde mensen of het bereiken van bepaalde cv-waardige doelen, meld dit dan aan je baas. Houd gewoon rekening met hun schema – de meeste kantoormedewerkers zijn al overwerkt.
  • Kijk niet verveeld: Afhankelijk van je verantwoordelijkheden kan dit een uitdaging zijn. Hoe vervelend het werk ook is, laat dat niet merken aan je gezicht of je houding. Kijk niet op je telefoon tijdens vergaderingen of social media aan je bureau (tenzij dat natuurlijk tot je takenpakket behoort).

Vorm connecties en zoek een mentor

Als je deel uitmaakt van een groep stagiaires, kun je relaties aangaan die een leven lang meegaan. Mis de kans niet om te socializen met uw leeftijdsgenoten – op geschikte tijden. Breid je sociale kring ook buiten stagiaires uit. Vraag collega’s om koffie of ga bij hen zitten tijdens de lunch. Woon bedrijfsbrede sociale evenementen bij en meng je. (Waarschuwing: als er drank wordt geserveerd, zelfs als je meerderjarig bent, neem dan spaarzaam deel. De dronken stagiair zijn op een werkevenement is geen goede look.)

Zoek ten slotte naar loopbaanmentoren die u advies kunnen geven, aanbevelingen kunnen schrijven en u kunnen helpen belangrijke verbindingen te leggen. Als je een collega hebt die de weg weet, vraag dan hoe hij is gekomen waar hij is en welk advies hij je zou geven. Deze gesprekken zijn het begin van een mentor-achtige relatie, die een krachtige kracht kan zijn gedurende je hele carrière.

Begin je carrièrereis

Een stage is meer dan zomaar een taak om af te vinken op weg naar een hbo-opleiding. Wanneer je het meeste uit je stagekans haalt, zet je de eerste stap naar een zinvolle en lonende carrière.

 

Gravatar Image

Experienced Recruiter with a demonstrated history of working in the media production industry. Strong human resources professional with a Bachelor's degree focused in Psychology from Universitas Kristen Satya Wacana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *