Hoe de status van een sollicitatie op te volgen?

Posted on

Hoe de status van een sollicitatie op te volgen?

Nadat je hebt gesolliciteerd voor een baan, wil je begrijpelijkerwijs graag weten waar je aan toe bent. Het is echter belangrijk om te beseffen dat het  wervingsproces  enige tijd kan duren en dat u misschien niet meteen of helemaal niets hoort.

Helaas is het ook mogelijk dat u nooit een reactie krijgt, zelfs geen standaardbriefje om u te laten weten dat u niet bent aangenomen of dat er geen contact met u wordt opgenomen voor een interview.

Vaak krijgen bedrijven honderden (of zelfs duizenden) aanvragen binnen en hebben ze simpelweg niet de tijd om ze op te volgen. Anderen hebben misschien geen systeem voor het afhandelen van afwijzingen.

Hier zijn enkele van de redenen waarom u niets hoort en advies over wanneer en hoe u de status van een sollicitatie moet opvolgen.

Voordat u vervolgt

Er zijn een paar dingen die u moet doen voordat u een vervolg krijgt. Controleer eerst de vacature, evenals eventuele e-mails of andere contacten die je hebt gehad met de wervingsmanager of werkgever. Kijk of een van die correspondentie informatie bevat over wanneer u een reactie van het bedrijf kunt verwachten. Als ze je een datum geven, wacht dan tot na die datum om op te volgen.

Tip : Zelfs voordat u de sollicitatie indient, kunt u een tijd plannen om uw sollicitatiebrief op te volgen.

U kunt bijvoorbeeld aan het einde van de begeleidende brief vermelden dat u binnen een week het kantoor van het bedrijf belt voor een follow-up. Als de vacature echter specifiek vermeldt dat sollicitanten niet mogen bellen of e-mailen, neem dit dan niet op in uw begeleidende brief en neem geen follow-up op.

Wanneer moet u uw aanvraag controleren?

Het is meestal het beste om een ​​week of twee te wachten voordat u een aanvraag indient. Het is belangrijk om de werkgever voldoende tijd te geven om sollicitaties te beoordelen en zich voor te bereiden op het plannen van sollicitatiegesprekken. Als u eerder opvolgt, kunt u op de werkgever opdringerig of ongeduldig overkomen.

De beste manieren om op te volgen

Hier zijn opties om contact op te nemen met een werkgever, inclusief voorbeelden van e-mails en advies over wat u moet zeggen als u belt.

Follow-up e-mail of op LinkedIn

Als u een e-mailadres voor een contactpersoon heeft, kunt u een e-mail sturen om uw sterke interesse in de baan opnieuw te bevestigen en te vermelden dat u graag de mogelijkheid zou hebben om elkaar te ontmoeten voor een gesprek. Bekijk een voorbeeld van een vervolgbrief die u kunt aanpassen aan uw omstandigheden.

Een LinkedIn-bericht is een andere optie om op te volgen, vooral als u geen e-mailadres van de werkgever of personeelsmanager heeft, maar wel hun naam. Als u iemand kent die bij het bedrijf werkt, neem dan contact op met hem of haar om te laten weten dat u op een functie heeft gesolliciteerd. Mogelijk kan uw connectie contact opnemen met de personeelsmanager en uw sollicitatie een duwtje in de rug geven.

Opvolging telefoongesprek

 Als u een telefoonnummer van de personeelsmanager heeft, kunt u bellen. Noem een ​​paar belangrijke redenen waarom je zo geïnteresseerd bent en leg uit waarom de baan goed bij je past. Lees wat u moet zeggen als u belt.

Persoonlijke opvolging

Het is ook acceptabel om persoonlijk langs te komen bij een werkgever als je eerder een sollicitatie persoonlijk hebt afgegeven:

  • U kunt vermelden dat u uw aanvraag opvolgt en zich afvraagt ​​of zij overwegen u een gesprek toe te kennen.
  • U moet bereid zijn om kort de basis voor uw interesse te noemen en waarom u gekwalificeerd zou zijn.
  • Zorg ervoor dat u positieve energie uitstraalt, gepast gekleed bent en eventuele werknemers of werkgevers op een warme en vriendelijke manier betrekt.

Opmerking: neem niet persoonlijk contact op met een bedrijf als uw aanvraag is ingediend via een online portal, e-mail of is verzonden via snail mail.

Tips voor opvolging

Het is belangrijk om altijd beleefd en professioneel te zijn in uw communicatie. Of u nu communiceert via e-mail, aan de telefoon of persoonlijk, zorg ervoor dat u duidelijk en professioneel spreekt (of schrijft). Als je aan het schrijven bent, zorg er dan voor dat je je bericht grondig bewerkt. Als je met iemand praat, wees dan warm en vriendelijk.

Belangrijk: deze berichten en gesprekken zijn nog steeds uw poging om een ​​sterke eerste indruk te maken.

Herhaal uw interesse in de functie, maar doe dit kort. Geef snel en bondig weer waarom jij denkt dat je geschikt bent voor de baan. Zo valt uw aanvraag nog meer op.

Als het bedrijf niet klaar is om beslissingen te nemen of mensen te interviewen, vraag dan wanneer ze van plan zijn het sollicitatieproces te starten of wanneer ze van plan zijn om beslissingen te nemen over het aannemen van personeel, zodat je weet wanneer je weer een follow-up moet nemen.

Houd uw bericht, telefoongesprek of persoonlijk bezoek kort. U wilt een sterke indruk maken, maar u wilt ook niet te lang welkom zijn.

Wanneer op te geven?

Een sollicitatie op de juiste manier opvolgen kan uw kandidatuur onder de aandacht brengen en de kans vergroten dat u niet over het hoofd wordt gezien. Het is echter belangrijk om een ​​werkgever niet lastig te vallen, aangezien u personeel zou kunnen vervreemden.

Tip : Neem in het algemeen niet vaker dan drie keer contact op met een werkgever en laat een paar weken tussen de berichten, tenzij de werkgever anders heeft voorgesteld.

Als u na verschillende vervolgpogingen niets hoort, ga dan verder en richt uw aandacht op andere sollicitaties.

 

 

Gravatar Image

Experienced Recruiter with a demonstrated history of working in the media production industry. Strong human resources professional with a Bachelor's degree focused in Psychology from Universitas Kristen Satya Wacana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *