Help Desk Support Техник Resume Пример

Posted on

Help Desk Support / Техник Resume Пример

Обичаш ли ИТ продукти? Вие сте природен беда-стрелец и комуникатор – някой, който може лесно да обясни сложно технически характеристики на компютърни крайни потребители, които не знаят за защитна стена от флаш памет? Ако е така, може да искате да разгледа изпращането на приложения и автобиографии за помощ работни места за подпомагане бюро.

Според Бюрото за трудова статистика ” Outlook Наръчник Трудова , необходимостта от талантливи специалисти за компютърна поддръжка се очаква да нарасне с 11% от 2026 – по-бързо от средния темп на растеж за повечето работни места. В 2017 средната заплата за тези работни места е 52 810 $ на година (приблизително $ 25.39 на час).

Помощ подкрепа бюро е една от тези области на кариерата, в които не е задължително да се нуждаят от бакалавърска степен. Много работодатели ще наемат кандидати, които имат степен на тях, особено ако те са доказали уменията за обслужване на клиенти, внимателен умения за слушане, говорене и писане силен таланти, както и способността да се неприятности стреля прости и сложни компютърни проблеми.

Ето един пример за  автобиография  предназначена за ролята на помощ подкрепа бюро. В резюме включва  обобщение на квалификациите секция. При създаването на автобиографията си за работни места, компютърна поддръжка, вие също трябва да помисли, включително раздел на технически умения, които списъци на компютърен софтуер и хардуер имате познания за.

Help Desk Support Възобновяване Пример

Julian Assenge
408 S. Енола Drive, Енола, PA 17025 · (709) 732-1234
julian@email.net

ОБОБЩЕНИЕ НА КВАЛИФИКАЦИИ

Опитен и знаещ информационните технологии професионално насочени към съдействие за обучение и умения, придобити в рамките на ролята на помощ подкрепа бюро. Добре запознат с SAP и Windows Active Directory.

Работи добре самостоятелно или в група настройка, осигуряваща всички аспекти на подкрепа компютър хелп деск, като например отстраняване на проблеми, инсталации и поддръжка. Задълбочено познаване и разбиране на различни софтуерни програми и операционни системи. Специалистите в осигуряване на подкрепа на клиентите и крайните потребители хелп деск. Лесно идентифицира и изчезва, технически въпроси и проблеми. Отлични комуникационни и презентационни възможности.

ОБРАЗОВАНИЕ & ОБУЧЕНИЕ

KnowledgeSoft, Inc., Mechanicsburg, PA
курсове в Intranetware 4.11 администрация и 4.1a Разширено администрация

Shippensburg университет на Пенсилвания, Shippensburg, PA,
Джон Л. Grove Колеж по бизнес
бакалавърска в информационните технологии

Харисбърг Area Community College, Харисбърг, Пенсилвания
А.А. (Отличие)

East Pennsboro Площ гимназия, Енола, PA

ТЕХНИЧЕСКИ УМЕНИЯ

Платформи: Windows 7/10, Mac OS X, Android

Софтуер: MS Office Suite 2013+ (Word, Excel, PowerPoint, Access, Outlook), Офис 365SAP, Adobe, McAfee, Norton Utilities, Intranetware 4.11, SAP SE

Хардуер: TCP / IP, DHCP, DNS и протоколи, LAN / WAN, рутери, Ethernet, SAN, VPN

ПРОФЕСИОНАЛЕН ОПИТ

Пенсилвания Службата на главния инспектор , Харисбърг, Пенсилвания (01/2017 – до момента)
Help Desk Техник

Осигуряване на компютърна помощ подкрепа бюро по телефонни комуникации с крайните потребители. Извършва диагностика и отстраняване на неизправности на проблемите на системата, документ помощ бюро билети / резолюции, и поддържа списъци оборудване опис.

  • Автор на организацията първите по рода си ръчно от Бюро за стандартни оперативни процедури (СОП).
  • Реализирани непрекъснати подобрения процес на подобряване, които намаляват времето за реакция неприятности билет с 45%.
  • Постоянно се срещна амбициозни цели на удовлетвореността на клиентите.

Tri-County асоциация на слепите , Харисбърг, Пенсилвания (11/2015 – 1/2017)
Производство сътрудник

В изпълнение на различни административни задължения като масови писма в подкрепа на усилията за набиране на средства за незрящи и други организации за хора с увреждания.

  • Съставител литература, подготвени пощенски етикети и пликове за писма, и усвоен чрез пощенска услуга.
  • Отчитат и проверени IBM оборудване части, сглобени офис консумативи, както и гарантира правилното опаковане.

Пенсилвания Комисията относно престъпността и противообществените прояви , Харисбърг, Пенсилвания (09 / 2013- 11/2015)
Информационни технологии Техник

При условие, подкрепа бюро компютърна помощ и техническо обучение на хардуер / софтуер за крайни потребители.

  • Документирани помощ бюро билети / резолюции, както и осигуряване на цялостно съдействие при ежедневно приложение на SAP мрежа на Общността (SCN).
  • Извършва се настройка, повреда, и транспортирането на Агенция оборудване на базата на когато е необходимо.

Още съвети за Бюро за поддръжка Търсещите работа

Както изготви вашето резюме за компютърна поддръжка техник роли, опитайте се да се включат колкото се може повече в индустрията специфични ключови думи в документа си, колкото е възможно. Много работодатели в момента използват автоматизирани системи за проследяване на кандидати да се класира на автобиографии, които получават. Ако вашето резюме липсва ключовите думи, тези системи са програмирани да се идентифицира, той никога не може да достигне до окото на мениджър човешки наемане.

Вашият най-добър наръчник за кои ключови думи трябва да се използват, са текстовете на длъжностните характеристики за която кандидатствате. Потърсете условията, които те използват в своите “Минимални квалификации” и разделите “Предпочитани квалификации”. Също така има поглед тези общи технологични умения за подкрепа , че работодателите обикновено търсят в техните кандидати за работа.

Веднага след като получим отговор от работодател, че те ще се интересуват от вас среща, че е време да репетират за интервюто, така че ще направи по-големи от добро впечатление в лице, както направихте в автобиографията си. Ето някои хелп деск въпроси за интервю за преглед, да се подготвите.

 

Gravatar Image

Experienced Recruiter with a demonstrated history of working in the media production industry. Strong human resources professional with a Bachelor's degree focused in Psychology from Universitas Kristen Satya Wacana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *