De beste tijd om een ​​stage aan te vragen

Posted on

De beste tijd om een ​​stage aan te vragen

Wanneer kan ik het beste solliciteren voor een stage? Het hangt er van af. Als je geïnteresseerd bent in een kredietdragende stage, moet je de deadline voor aanmelding bij je school navragen.

Competitieve stages met een formeel sollicitatieproces hebben deadlines die vroeger in het jaar vallen dan een stage bij een kleine organisatie of een stage die je zelf regelt.

Kunnen eerstejaars studenten stage lopen?

De meeste studenten zullen tijdens hun junior- of seniorjaar stage lopen om de kans te vergroten dat de stage leidt tot een jobaanbieding. Het komt echter steeds vaker voor dat studenten gedurende hun hele studieloopbaan stage lopen om ervaring op te doen. Als je interesse hebt om stage te lopen tijdens je eerste jaar, ga je gang en schrijf je in.

Veel stages, vooral competitieve, betaalde programma’s bij grote bedrijven, vereisen dat je een eerdere stage of buitenschoolse ervaring hebt, dus het is belangrijk om zo vroeg mogelijk te beginnen.

Wanneer een stage aanvragen voor krediet?

Studenten die een stage overwegen, moeten de deadline voor aanmelding van hun universiteit controleren als ze interesse hebben in het ontvangen van krediet voor een stage.

Opmerking: de meeste hogescholen zullen achteraf geen punten toekennen als je je niet van tevoren hebt ingeschreven voor de stage-ervaring.

Aangezien de meeste hogescholen geen specifieke stageplaats voor studenten zullen regelen, moet je ook ruim voor het semester contact opnemen met werkgevers als je van plan bent om stage te lopen om een ​​baan te krijgen.

Wanneer solliciteren voor herfst- en voorjaarsstages?

Voor herfststages moet je overwegen om contact op te nemen met werkgevers voordat je in de lente je universiteitsgebied verlaat, als je pas in het herfstsemester kunt terugkeren. Oktober is een goed moment om werkgevers te benaderen voor een voorjaarsstage.

Als een werkgever aangeeft dat ze nog niet klaar zijn om sollicitanten in overweging te nemen, vraag dan wanneer de vroegste datum is waarop u in aanmerking zou kunnen komen, gezien uw grote interesse in de mogelijkheid. Lokale plaatsen voor onbetaalde stages worden vaak gevuld op basis van wie het eerst komt, het eerst maalt, dus er zijn meer kansen beschikbaar als je vroeg solliciteert.

Wanneer moet je een betaalde zomerstage aanvragen?

Competitieve betaalde zomerstages hebben al in de late herfst deadlines. De meest gebruikelijke periode voor werkgevers om kandidaten voor betaalde stages te screenen, is de periode van januari tot maart.

Veel hogescholen hebben middelen beschikbaar om studenten te helpen financieren die aan een onbetaalde zomerstage gaan werken. Neem in de herfst contact op met het loopbaanbureau van je universiteit voor deze deadlines.

Laat solliciteren voor een stage

Als algemene regel geldt dat het een goed idee is om vroeg te solliciteren voor stages, maar liefst zes maanden voor de startdatum.

Tip : Maak je geen zorgen als je te laat in het proces bent, aangezien veel stages, vooral onbetaalde, zelfs een maand voor de zomer of het semester waarop je je richt, kunnen worden geregeld.

Vaak houdt dit in dat studenten contact opnemen met werkgevers die misschien niet eens een vacature hebben gepost (aangezien veel van de geadverteerde stages op dit punt zullen worden ingevuld) en hen ervan moet overtuigen dat het de moeite waard is om als stagiair in dienst te treden.

Netwerken  met alumni, docenten, coaches, familiecontacten, buren en lokale professionals is ook een geweldige manier om een ​​stageplaats te vinden. Als je wat inkomen moet verdienen, kun je misschien een deeltijdschema voor je stage regelen en dit combineren met een betaalde deeltijdbaan.

Als je eenmaal een stage op de planning hebt staan, zorg er dan voor dat je een plan maakt hoe je er het meeste uit kunt  halen . Naast het  opbouwen van je cv , zullen je stages waardevolle werkervaring opleveren.

Tips voor een succesvolle aanvraag 

Volg deze strategieën voor een succesvol sollicitatieproces:

  • Wees georganiseerd.  Houd deadlines bij van zowel je universiteit als bedrijven waar je stage wilt lopen. U kunt ook agendaherinneringen instellen om aanvragen op te volgen.
  • Toepassen op vele rollen. Je kunt er niet op rekenen dat je je droomstage krijgt, dus zorg ervoor dat je op meerdere solliciteert.
  • Let op praktische details.  Als je bijvoorbeeld in de zomer stage loopt op een andere locatie dan je huis en/of universiteit, moet je bepalen waar je gaat wonen en hoe je je huisvesting betaalt. Denk ook goed na over de financiën, zeker als je solliciteert naar onbetaalde stages.
  • Maak een professioneel cv en sollicitatiebrief.  Beide documenten moeten worden afgestemd op de betreffende rol. Hier is een voorbeeld van een cv van een  universiteit , samen met schrijftips, en hier is een sollicitatiebrief voor een  stage .
  • Volg de applicatie-instructies. Mogelijk moet u  referenties delen , voorbeelden van uw werk indienen of vragen beantwoorden. Lees de aanwijzingen aandachtig door. Het tonen van een matig gebrek aan aandacht voor de instructies kan ervoor zorgen dat personeelsmanagers uw sollicitatie negeren.

Bereid je voor op een sollicitatiegesprek

Als je eenmaal een sollicitatiegesprek hebt gehad, moet je oefenen met het beantwoorden van  veelvoorkomende sollicitatievragen . Kom vroeg naar het interview en  kleed je professioneel aan . Vergeet daarna niet een bedankbriefje te sturen  .

Uw interview zal persoonlijk zijn of kan via video worden afgenomen. Als virtueel interviewen nieuw voor je is, lees dan hoe je je kunt voorbereiden op een video-interview .

Houd er ook rekening mee dat je stage ook op afstand kan zijn. Ontdek hoe je het meeste uit een externe stage haalt en een succesvolle ervaring opdoet.

 

Gravatar Image

Experienced Recruiter with a demonstrated history of working in the media production industry. Strong human resources professional with a Bachelor's degree focused in Psychology from Universitas Kristen Satya Wacana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *