Cum să profitați la maximum de stagiu

Posted on

Cum să profitați la maximum de stagiu

Pentru mulți studenți și proaspăt absolvenți, un stagiu este aproape o cerință pentru o viitoare angajare cu normă întreagă. Fără un stagiu, chiar și unele posturi de nivel de intrare nu sunt accesibile. Așa că poate fi ușor să tratezi un stagiu ca pe nimic mai mult decât o piatră de temelie pe calea către un loc de muncă „adevărat” – ceva de suportat, nu de bucurat.

Dar stagiile oferă tot felul de beneficii dincolo de angajarea post-colegie. Uneori, un stagiu de practică poate expune că o carieră planificată sau o industrie nu este, de fapt, cea mai bună pentru tine. Stagiile vă pot ajuta să construiți o rețea de colegi – și prieteni – care poate dura toată viața. Experiența unui stagiu vă poate face confortabil și încrezător într-un mediu de birou. Dar nu veți obține toate aceste beneficii dacă doar vă prezentați și numărați înapoi zilele până la terminarea stagiului.

Iată cum să profitați la maximum de experiența dvs. de stagiu și să vă concentrați asupra întregii cariere, nu doar a unui loc de muncă inițial.

Extindeți-vă cunoștințele

Încercați să aflați despre o serie de lucruri în timpul stagiului dvs. Educați-vă despre industrie și despre varietatea de oportunități de muncă din cadrul acesteia. Dacă faceți un stagiu cu departamentul de marketing, căutați angajați din echipa editorială sau din departamentul de programare. Observați cum diferă munca lor de a dvs.

Urmăriți-vă să înțelegeți compania ca întreg. Cum este organizat? Care este cultura companiei ? Ce angajați sunt considerați vedete? Ce face un bun muncitor? Ține-ți cont de viitor: ai dori să lucrezi la o companie precum cea în care faci stagiari sau ai prefera o structură de management sau organizațională diferită? În timpul interviurilor, veți primi întrebări despre cum vă place să lucrați și despre mediile care vi se potrivesc . Cunoștințele dobândite în timpul stagiului dvs. vă informează răspunsul.

S-ar putea să descoperi în timpul stagiului că compania sau industria nu este pentru tine. Dacă este cazul, nu priviți stagiul ca pe timp pierdut. Cu cât descoperi mai repede care drumuri nu sunt pentru tine, cu atât mai bine.

Construiți încrederea în practicile la locul de muncă

Dacă ați fost întotdeauna la școală și ați lucrat cu normă parțială în retail sau servicii alimentare, un stagiu poate fi prima expunere la cultura biroului. E diferit. Cu cât sunteți mai expus la modul în care funcționează birourile, de la discuțiile dinaintea întâlnirii până la știi pe cine să copiați pe e-mailuri (și când), cu atât vă veți simți mai confortabil odată ce roțile dvs. de antrenament sunt oprite într-o poziție de personal.

Rețineți, de asemenea, că cunoașterea jargonului din industrie este extrem de utilă atunci când vine vorba de decodarea postărilor de locuri de muncă , de scris scrisori de intenție eficiente și de a suna ca un profesionist experimentat în timpul interviurilor. Așa că ține evidența instrumentelor folosite în birou și a cuvintelor la modă care apar în timpul întâlnirilor.

Lărgiți-vă abilitățile și înregistrați ceea ce faceți

În timpul stagiului, ați putea să scrieți primul buletin informativ sau primul program de calculator, să creați un program sau chiar să derulați un proiect. Însă unele programe de internship rezervă muncă obositoare pentru stagiari. Fii sigur, indiferent de munca pe care o faci, dobândești cunoștințe și abilități diferite de cele învățate la clasă.

Chiar și sarcinile simple, cum ar fi contactul cu angajații pentru informațiile de inclus într-un e-mail zilnic, pot părea în continuare puternice pe CV-ul tău . În acest scop, ține evidența tot ceea ce înveți și faci în timpul stagiului tău. Poate fi util să ții un jurnal. Sau păstrați doar o notă digitală sau o schiță de e-mail, inclusiv data de fiecare dată când efectuați o nouă sarcină. De exemplu, „11/9—a învățat o nouă formulă Excel;” „11/22 — a participat la conferință și a prezentat puncte cheie în cadrul întâlnirii întregului personal.” Aceste note vor fi de neprețuit atunci când scrieți o descriere de locuri de muncă pentru CV – ul tau .

În cele din urmă, amintiți-vă că scopul stagiului nu este doar să ajutați compania, ci este să învățați. Luați notițe în timpul întâlnirilor și, dacă ceva nu este clar, puneți întrebări pentru a le clarifica mai târziu. Dacă colegii menționează știri, resurse sau sfaturi interesante și relevante, ar trebui să urmăriți și să aflați mai multe. Toate aceste cercetări și urmărire vă vor face un candidat mai bun și mai informat în timpul interviurilor.

Solicitați feedback

Ca stagiar, practic ai „începător” în titlu. Acest lucru poate fi frustrant și uneori vă poate limita de la proiecte mai interesante, dar înseamnă și că nu trebuie să știți totul. Profită la maximum de această așteptare punând multe întrebări.

De asemenea, căutați feedback de la manageri și colegi. Află ce poți face mai bine. Deși este greu să auzi critici, aceste cunoștințe te vor ajuta să te îmbunătățești. În plus, este mai bine să afli acum decât în ​​timpul unui loc de muncă cu normă întreagă, unde performanța slabă poate însemna că ești trimis la pachet. În plus, vei avea ceva de spus atunci când intervievatorii vă vor întreba: „ Care este cea mai mare slăbiciune a ta?

În cele din urmă, dacă există vreun moment în cariera ta în care greșelile nu sunt devastatoare, atunci este acum. În mod ideal, desigur, nu veți face greșeli. Dar, cel mai probabil, o vei face. Dacă și când o faci, doar recunoașteți eroarea într-un mod direct și întrebați-vă managerul ce puteți face pentru a remedia situația. Apoi arhivați-l sub lecțiile învățate.

Dă totul

Cele mai bune stagii oferă locuri de muncă provocatoare și interesante. Dar, din păcate, nu este întotdeauna cazul. Iată câteva lucruri de care trebuie să ții cont dacă te străduiești să rămâi angajat:

  • Cereți mai multe: oferți-vă voluntar pentru lucrări și proiecte suplimentare dacă v-ați îndeplinit sarcinile atribuite. Sau, mai bine zis, generați o listă de proiecte sau sarcini utile și întrebați-vă managerul dacă este în regulă să mergeți mai departe cu ele.
  • Fii asertiv: Întâlnește-ți managerul devreme, dacă este posibil, pentru a încerca să-ți faci un sentiment al așteptărilor. Amintiți-vă, o parte din munca lor este să vă asigurați că aveți o experiență semnificativă. Dacă știi că ești interesat să te întâlnești cu anumite persoane sau să atingi anumite obiective demne de CV, menționează-l șefului tău. Fiți atenți la programul lor – majoritatea lucrătorilor de birou sunt suprasolicitați așa cum este.
  • Nu arăta plictisit: în funcție de responsabilitățile tale, aceasta ar putea fi o provocare. Indiferent cât de plictisitoare este munca, nu lăsa asta să se arate pe chipul tău sau în atitudinea ta. Nu vă verificați telefonul în timpul întâlnirilor sau al rețelelor sociale la birou (cu excepția cazului în care, desigur, asta face parte din responsabilitățile dvs. de muncă).

Formează conexiuni și găsește un mentor

Dacă faci parte dintr-un grup de stagiari, ai putea forma relații care vor dura toată viața. Nu rata șansa de a socializa cu semenii tăi — la momente potrivite. Extinde-ți cercul social și dincolo de stagiari. Cereți colegilor să ia o cafea sau stați cu ei la prânz. Participați la evenimente sociale la nivel de companie și amestecați-vă. (Avertisment: dacă se servește băutură, chiar dacă sunteți major, consumați cu moderație. A fi stagiar în stare de ebrietate la un eveniment de muncă nu este o imagine bună.)

În cele din urmă, căutați mentori de carieră care vă pot oferi sfaturi, scrie recomandări și vă pot ajuta să faceți conexiuni importante. Dacă aveți un coleg care se pricepe, întrebați cum a ajuns acolo unde sunt și ce sfaturi v-ar da. Aceste conversații reprezintă începutul unei relații de tip mentor, care poate fi o forță puternică de-a lungul carierei tale.

Începeți-vă călătoria în carieră

Un stagiu este mai mult decât o altă sarcină de verificat în drumul către o diplomă universitară. Când profitați la maximum de oportunitatea de internship, faceți primul pas către o carieră semnificativă și plină de satisfacții.

 

Gravatar Image

Experienced Recruiter with a demonstrated history of working in the media production industry. Strong human resources professional with a Bachelor's degree focused in Psychology from Universitas Kristen Satya Wacana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *