7 начина да спестите пари по време на търсене на работа

Posted on

7 начина да спестите пари по време на търсене на работа

Колко всъщност струва наемането на нова работа? Отговорът, за съжаление, е, че зависи. Проучване на CareerBuilder съобщава, че 27% от търсещите работа, които са направили разходи по време на търсене на работа, са похарчили над $ 200, основно за облекло (39%), транспорт (22%) и пътуване (21%).

Ако търсите работа във вашето поле в местния метро район и автобиографията ви е актуална и в сравнително добра форма, може да се измъкнете с просто бюджетиране на пари за газ или автобусна такса и разходите за отпечатване на няколко допълнителни копия на вашето CV.

Но ако търсите работа в нов град , или се опитвате да промените кариерата си, или да копаете за продължителен лов на работа, разходите ви могат да бъдат значителни. В зависимост от вашата ситуация, може да се наложи да съставите бюджет за екип за интервю или две, транспорт до и от интервюто, услуги за кариерно обучение, възобновяване на писането на помощ, обучение за работа и други.

Добрата новина е, че не всяка цена е без договаряне – и с малко подготовка и изобретателност, често можете да намерите подобни услуги за по-малко пари. Продължете да четете седемте най-добри начина да спестите пари по време на търсенето на работа

Организирам се

Един от най-добрите начини да спестите пари по време на търсене на работа е да спестите време, като се организирате . Не е необходимо да се обръщате към скъп софтуер или организатори, за да направите това. Вероятно е, че вече притежавате много инструменти за производителност, които са идеални за организиране на търсенето на работа. Създайте електронна таблица за заявление за работа в Microsoft Excel или Google Drive. Използвайте вградените приложения и функции на вашия смартфон, за да следите сроковете си или да създавате предупреждения и срещи в Google Календар. Изтеглете безплатни приложения за търсене на работа от наистина , Glassdoor, CareerBuilder и други.

Дрехи за интервю от заеми от приятели и семейство

За да направите добро първо впечатление на интервю за работа , е важно да се обличате подходящо. Дори процесът на интервю да е отдалечен и давате интервю през Zoom или Skype , трябва да облечете частта. В зависимост от фирмената култура , това може да означава всичко – от ежедневно облекло до бизнес костюм и обувки за рокля.

Съвет : Струва си да направите своите изследвания. Въпреки че е най-добре да грешите от страна на обличането повече, отколкото по-малко, не искате да отидете твърде далеч в двете посоки. Например, ако интервюирате при стартиране, бизнес костюмът може да създаде погрешно впечатление.

Ако нямате перфектните дрехи за интервю в гардероба си (или в сегашния си размер), не предполагайте, че сте заседнали да купувате нещо ново. Мрежа си в нов тоалет, като попитате приятели и семейство дали имат подходящи дрехи, които да споделят.

Вижте онлайн сайтове за мода и пратки като Poshmark, ThredUp и TheRealReal за закупуване на изгодно модно облекло. Ако не успеете, натиснете местния си магазин за икономии или пратки. Може да се изненадате от това, което намерите.

Избягвайте да плащате от джоба за пътни разходи

Един от най-големите разходи за интервю за работа извън града е пътуването и настаняването. Самолетни билети, билети за влак, бензин, коли под наем и хотелски резервации могат бързо да навлязат на големи пари. Може да стигнете до плащане на стотици или дори хиляди долари, преди дори да сте стъпили в офисите на компанията.

Но може да не се наложи да плащате цялата сметка сами. Някои компании ще плащат пътни и квартирни разходи. Нервен от питането кой плаща? Помислете да попитате дали компанията ще сключва уговорки за пътуване от ваше име. Ако кажат „не“, тогава можете да помислите дали да преговаряте за възстановяване.

Ако е рано в процеса на събеседване и работодателят не вдига раздела, на този етап можете също да попитате дали биха разгледали видео интервю или телефонно обаждане. Тогава, ако нещата вървят добре, ще знаете, че инвестицията ви в пътни разходи за следващото интервю е по-вероятно да се изплати.

Забележка : Много работодатели провеждат процеса на наемане – от интервюта до борда – онлайн. Може дори да успеете да се наемете за работа, която ще вършите лично, без да търпите допълнителни разходи.

Опитайте първо безплатни сайтове за търсене на работа

Търсачките за работа и дъските за работа са полезни източници на списъци за много търсещи работа – и много от тях са свободни за използване. Фокусирайте първо частта от търсенето на работа на тези безплатни сайтове и си спестете цената на месечните абонаментни такси. Опитайте някои от най-добрите сайтове за работа, за да видите кои са възможностите, които отговарят на вашите интереси.

Искате проверени обяви в ниша на пазара на труда? Много сайтове, които таксуват такса, предлагат безплатен пробен период за нови потребители. Просто не забравяйте да си направите бележка в календара си, за да анулирате акаунта си, за да не приключите с плащането на абонамент, който вече не ви е необходим.

Upskill себе си безплатно

Ако сте търсили работа известно време и нямате много късмет, може би е време да добавите нови умения към автобиографията си. И може да не се наложи да вземете огромна сметка за обучение, за да го направите.

Важно  : Вашата първа стъпка трябва да бъде да определите уменията, които ще впечатлят най-много работодателите и ще окажат най-доброто положително въздействие върху дъното. Един от начините да направите това е да прегледате квалификацията на вашите връстници във вашата област, или като погледнете техните профили LinkedIn или сканирате обяви за работа за вашата целева длъжност.

След като определите кои умения трябва да научите, потърсете безплатни онлайн класове чрез организации като Coursera или edX.

Искате ли да научите повече за програмите за обучение, чиракуването или сертификатите? CareerOneStop е център за кариера и обучение на Министерството на труда на САЩ, с връзки към ресурси, които могат да помогнат.

Достигнете до вашето училище

Кариерното обучение, помощ при написването на автобиография и мотивационно писмо, помощ при намирането на работни места, ресурси за кариерни мрежи и интервюта на практика могат да помогнат на търсенето на работа да бъде много по-успешно, отколкото ако го правите самостоятелно.

Съвет : Ако сте завършили отдавна, кариерният ви център може да не е първата ви мисъл, когато търсите работа – но трябва да бъде.

Центровете за кариерни услуги често предоставят безплатни мрежови ресурси, помощ при възобновяване и интервю и услуги за оценка на кариерата на възпитаници, дори ако те не са скорошни дипломи. Уебсайтът на вашето училище трябва да предоставя повече информация за отдалечени услуги за възпитаници и как да се свържете.

Спестете пари от технологии 

Малко хора, които търсят работа, могат да управляват без технология в наши дни, дори ако са в тухларната индустрия, която разчита в голяма степен на мрежовите връзки. Но ако търсите място за спестяване на пари по време на търсенето на работа, сега е подходящият момент да прегледате месечните си разходи за мобилни услуги, интернет и други основни технологии.

Спестете пари от услугата си на мобилен телефон, като използвате предплатени планове, пакетни услуги или превключите плана си към такъв, който по-точно съответства на вашите модели на използване. Свържете вашия интернет и кабел – или отрежете кабела и изкопайте стационарната линия. Можете да се обадите на текущите си доставчици на услуги и да попитате за отстъпки за ветерани, студенти, AAA, AARP и други организации.

Просто бъдете сигурни, че не правите никакви промени, които застрашават способността ви да се свържете с потенциални работодатели, като например преминаване към по-малко надеждна мобилна услуга, например. Не искате да прекъсвате разговор с мениджъра по наемане само когато правят оферта за работа .

 

Gravatar Image

Experienced Recruiter with a demonstrated history of working in the media production industry. Strong human resources professional with a Bachelor's degree focused in Psychology from Universitas Kristen Satya Wacana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *