Όταν προσπαθείτε να ισορροπήσετε την προσωπική σας επαγγελματική ζωή σε ένα μέρος, μπορεί να υπάρχουν πάντα μερικές απροσδόκητες ρυτίδες που μειώνουν την επαγγελματική σας παραγωγικότητα. Ωστόσο, τα περισσότερα από τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο σπίτι (π.χ. διακοπές, περισπασμούς κ.λπ.) μπορούν να αποφευχθούν θέτοντας ορισμένους βασικούς κανόνες εργασίας στο σπίτι για την οικογένειά σας, τον εαυτό σας και ακόμη και τους συναδέλφους σας. Ενώ οι λεπτομέρειες των κανόνων κάθε οικογένειας που εργάζονται στο σπίτι διαφέρουν, αντιμετωπίστε αυτά τα επτά θέματα για να διασφαλίσετε την παραγωγικότητά σας
1. Ορίστε (και παρακολουθήστε) Ώρες εργασίας
Όταν εργάζεστε σε εξωτερικό γραφείο, το σπίτι σας είναι το σήμα ότι η ημέρα εργασίας σας έχει τελειώσει. Εάν είστε ήδη στο σπίτι, η εργασία μπορεί εύκολα να φτάσει το βράδυ ή τα σαββατοκύριακα. Οι συνάδελφοι μπορεί να πιστεύουν ότι επειδή εργάζεστε στο σπίτι, είστε πάντα διαθέσιμοι. Ή από την άλλη πλευρά, είναι δυνατόν να αφήσετε τις περισπασμούς να τρώνε τη στιγμή που υποτίθεται ότι είστε στη δουλειά. Μια λύση είναι να ορίσετε τις ώρες εργασίας σας εκ των προτέρων.
Μπορεί να είναι τόσο απλό όσο το να κάνετε ένα διανοητικό σχέδιο στην αρχή κάθε ημέρας ή τόσο περίπλοκο όσο η συμπλήρωση ενός μηνιαίου προγράμματος, ανάλογα με τις ανάγκες σας. Το κλειδί είναι να είμαστε ρεαλιστές.
Συμβουλή: Εάν είστε τηλεπικοινωνιακός υπάλληλος, ο εργοδότης σας μπορεί να έχει ορίσει ώρες εργασίας για εσάς. Εάν είστε ανεξάρτητος εργολάβος ή ιδιοκτήτης οικιακής επιχείρησης, ίσως θελήσετε να λάβετε υπόψη σας ένα ορισμένο επίπεδο ευελιξίας στην ημέρα σας. Βεβαιωθείτε ότι οι προβλεπόμενες ώρες εργασίας σας είναι γνωστές σε όλα τα νοικοκυριά σας. Εάν τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν το πρόγραμμά σας, δεν θα καταλάβουν τη θέση τους σε αυτό.
Για να βεβαιωθείτε ότι εργάζεστε όταν πρέπει, εξετάστε το ενδεχόμενο να διατηρήσετε ένα αρχείο καταγραφής ή να χρησιμοποιήσετε ένα χρονόμετρο, ακόμα κι αν δεν απαιτείται από εσάς. Η εντύπωσή σας για το πόσες ώρες εργάζεστε μπορεί να μην είναι τόσο ακριβής όσο νομίζετε.
2. Ορίστε (και επιτύχετε) στόχους
Δεν αρκεί να ορίσετε ένα χρονοδιάγραμμα. πρέπει να θέσετε στόχους για αυτό που θα επιτύχετε εκείνη τη στιγμή.
Ίσως, ο καθορισμός στόχων, είτε βραχυπρόθεσμος, μεσοπρόθεσμος είτε μακροπρόθεσμος, είναι ήδη μέρος της συμφωνίας εργασίας-στο σπίτι με τον εργοδότη σας. Ωστόσο, εάν όχι, θα πρέπει να το κάνετε μόνοι σας και να βεβαιωθείτε ότι βασίζεται στη σταθερή βάση των αξιών σας.
Σημαντικό : Κατά τη δημιουργία των στόχων σας, ξεκινήστε με το πιο μακροπρόθεσμο και δουλέψτε προς τα πίσω. Πού θα θέλατε να είναι η οικιακή σας επιχείρηση σε ένα χρόνο; Ποια έργα θέλετε να ολοκληρώσετε τους επόμενους έξι μήνες στη δουλειά σας; Στη συνέχεια, εργαστείτε προς τα πίσω για να προσδιορίσετε τα βήματα που πρέπει να κάνετε για να επιτύχετε αυτούς τους στόχους και να τα εφαρμόσετε στην καθημερινή ή εβδομαδιαία ρουτίνα σας. Αξιολογείτε περιοδικά την πρόοδό σας.
3. Περιορίστε τις διακοπές από μέλη της οικογένειας
Αυτό που αξίζει διακοπή κατά τη διάρκεια του χρόνου εργασίας πρέπει να είναι σαφές σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των ενηλίκων. Τα παιδιά τείνουν να ξεχνούν τους κανόνες, ενώ οι ενήλικες πιστεύουν ότι δεν ισχύουν για αυτούς.
Εάν τα παιδιά σας είναι μικρά, οι κανόνες σας θα πρέπει να είναι πιο χαλαροί από ότι εάν τα παιδιά σας είναι αρκετά μεγάλα για να φροντίζουν τις δικές τους ανάγκες. Αλλά ακόμη και όταν είναι σε θέση, αυτό δεν σημαίνει ότι θα το θέλουν. Κρατήστε τη γραμμή για να απαντήσετε σε διακοπές, και τελικά, θα σταματήσουν να ρωτούν ή τουλάχιστον να ρωτούν τόσο πολύ.
Συμβουλή : Ένας τρόπος για να ελαχιστοποιήσετε τις διακοπές από τα παιδιά είναι να σχεδιάσετε τη μέρα τους όσο το δυνατόν περισσότερο. Διάταξη σνακ, ρούχα κ.λπ. εκ των προτέρων. Προγραμματίστε πράγματα για τα παιδιά να κάνουν ενώ εργάζεστε. Κάντε μικρά διαλείμματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εάν τα παιδιά γνωρίζουν ότι θα βγείτε από το γραφείο σας κάποια στιγμή, καθιστά ευκολότερο να περιμένετε να σας πουν τα τελευταία νέα.
Εάν έχετε παιδική φροντίδα, δώστε στο μπέιμπι σίτερ σας την εξουσία χωρίς να φύγετε από το γραφείο σας όταν ακούτε το παιδί σας να κλαίει. Εμπιστευτείτε ότι ο φροντιστής σας μπορεί να το χειριστεί.
Εάν ο φροντιστής σας είναι ο σύζυγός σας, η εξουσία μπορεί να μην αποτελεί πρόβλημα, αλλά μπορεί να νιώθει πιο ελεύθερος να σας διακόψει από ό, τι θα έκανε ένας μπέιμπι σίτερ. Ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο φροντιστής σας, συζητήστε εκ των προτέρων για το τι αξίζει μια διακοπή.
4. Μειώστε τις περισπασμούς
Οι διακοπές από άλλους δεν είναι η μόνη μορφή περισπασμού που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο σπίτι. Μπορούμε όλοι να αποσπάσουμε την προσοχή μας από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, τα κοινωνικά μέσα, τις οικιακές δουλειές, την τηλεόραση και πολλά άλλα. Για να αποφύγετε περισπασμούς όταν εργάζεστε στο σπίτι, χρειάζεστε αυτοπειθαρχία. Και το κλειδί για την ανάπτυξη είναι η κατανόηση των αδυναμιών σας. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η καταγραφή των ωρών και των δραστηριοτήτων σας μπορεί να είναι χρήσιμη για να αποκαλύψετε πού ξεκινάτε. Μόλις μάθετε τι σας αποσπά την προσοχή, ορίστε κανόνες, ώρες, ρουτίνες και στόχους για τον εαυτό σας.
5. Δημιουργήστε ένα παραγωγικό εργασιακό περιβάλλον
Η δημιουργία ενός παραγωγικού περιβάλλοντος ξεκινά με τον φυσικό χώρο εργασίας σας, αλλά υπερβαίνει αυτό. Ένα ξεχωριστό γραφείο στο σπίτι με πόρτα είναι ιδανικό, αλλά δεν έχουμε όλοι χώρο για αυτό. Όπου κι αν εργάζεστε, είτε πρόκειται για γωνιά στην τραπεζαρία ή στο δωμάτιό σας, θα πρέπει να είναι αφιερωμένο για το σκοπό αυτό. Είναι αναποτελεσματικό να ρυθμίζετε και να καταστρέφετε το χώρο εργασίας σας καθημερινά. Θα πρέπει να είναι ένα μέρος όπου είναι λιγότερο πιθανό να διακοπεί.
Εάν διαθέτετε ειδικό γραφείο στο σπίτι, εάν επιτρέπεται η είσοδος παιδιών στο γραφείο σας κατά τις εργάσιμες ώρες είναι μια από τις πιο βασικές αποφάσεις που θα πρέπει να λάβετε. Εάν έχετε συχνές τηλεφωνικές ή τηλεοπτικές συναντήσεις, ίσως χρειαστείτε πολιτική κλειστής πόρτας. Εάν επιτρέπετε τα παιδιά στο γραφείο σας, τότε πιθανότατα θα χρειαστείτε ορισμένους κανόνες. Μπορούν να είναι αρκετά απλοί για να ακολουθούν ακόμη και τα μικρά παιδιά: χτυπήστε πριν μπείτε ή μην μπείτε ποτέ όταν βρίσκεστε στο τηλέφωνο ή χρησιμοποιείτε πάντα ήσυχες φωνές.
Επίσης, μέρος του καθορισμού ενός παραγωγικού περιβάλλοντος είναι ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζετε τον εαυτό σας για εργασία. Ακόμα κι αν δεν έχετε ποτέ βιντεοσκέψεις, καθαρίστε και ντυθείτε πριν αρχίσετε να εργάζεστε. Η εργασία στα PJ σας μπορεί να ακούγεται σαν θα ήταν υπέροχο, αλλά δεν σας βάζει στο σωστό μυαλό για να εργαστείτε αποτελεσματικά.
6. Πολλές εργασίες κατάλληλα
Μερικές φορές όλοι κάνουμε πολλές εργασίες, αλλά όταν εργάζεστε στο σπίτι (ειδικά με παιδιά), μπορεί να είναι δελεαστικό να το κάνετε πάρα πολύ. Μπορεί να σας αφήσει μια σειρά από ημιτελή έργα και παιδιά που αισθάνονται ότι δεν έχουν ποτέ την πλήρη προσοχή σας.
Το κόλπο είναι να κάνετε πολλές εργασίες αποτελεσματικά και να το κάνετε με περιορισμένο τρόπο. Είναι εντάξει να διπλώνετε το πλυντήριο ενώ βρίσκεστε σε μια κλήση συνδιάσκεψης ήχου ή να ελέγχετε το email σας ενώ περιμένετε να παραλάβετε ένα παιδί από μια δραστηριότητα. Ωστόσο, όταν αλληλεπιδράτε με το παιδί σας, είτε θέλετε να είστε πλήρως παρόντες ή να αναβάλλετε έως ότου μπορείτε να δώσετε την πλήρη προσοχή σας.
7. Να είστε προσβάσιμοι
Όταν εργάζεστε εξ αποστάσεως, ο εργοδότης σας, οι πελάτες ή οι πελάτες σας πρέπει να εμπιστεύονται ότι εργάζεστε για λογαριασμό τους όπως σας περιμένουν. Για να χτίσετε αυτήν την εμπιστοσύνη, θα πρέπει να έχετε πρόσβαση. Αυτό σημαίνει ότι γράφετε αποτελεσματικά email και απαντάτε γρήγορα σε άλλους. Σημαίνει να σηκώσετε το τηλέφωνο και να καλέσετε όταν είναι απαραίτητο. Ίσως σημαίνει να πηγαίνεις στο γραφείο περιστασιακά.
Experienced Recruiter with a demonstrated history of working in the media production industry. Strong human resources professional with a Bachelor’s degree focused in Psychology from Universitas Kristen Satya Wacana.