Трябва ли да публикувате автобиографията си в TikTok?

Posted on

Трябва ли да публикувате автобиографията си в TikTok?

Ако сте в TikTok, популярното приложение за социални медии, включващо кратки видеоклипове, може да сте свикнали да мислите за него като за забавление, с малко новини и информация. Но както при други платформи за социални медии като Facebook , LinkedIn и Twitter, TikTok също може да бъде вплетен във вашето търсене на работа. Например, следването на хештагове като #careertok и #jobsearch води до безкраен поток от TikToks, предлагащи съвети и съвети.

За да ви помогнем да определите дали TikTok е ценен инструмент за вашата кариера, ще обсъдим инструмента TikTok Resumes, плюсовете и минусите на публикуването на автобиографията ви в социалната мрежа и съвети за това.

Ключови изводи

 • Не е нужно да публикувате автобиографията си в TikTok. Може да не е най-жизнеспособният инструмент за набиране на персонал за работодателите (засега), така че ако сте по-удобни с хартиена автобиография, придържайте се към това.
 • Автобиографиите на TikTok могат да бъдат забавни за създаване, да подчертават по-добре силните си страни и да привличат внимание. Публикуването на автобиографии в платформата обаче може да отнеме време, да осигури ограничено пространство за рекламиране, да доведе до пристрастия и да не отговаря на вашата личност.
 • Както почти всичко, свързано с търсенето на работа, вие ще искате да планирате и да се подготвите, преди да започнете. Знайте какво ще кажете, направете мозъчна атака и се уверете, че сте в добра обстановка, преди да снимате и споделяте.

TikTok възобновява

Много потребители не просто пасивно сканират TikTok за съвет – те използват приложението като инструмент за приложение и за споделяне на автобиографии. През юли 2021 г. TikTok стартира пилотна програма, известна като TikTok Resumes, за да насърчи тези усилия, а добре известни компании като Chipotle и Target поканиха хората да кандидатстват за позиции от начално ниво чрез приложението. 1

„Ако започнете да използвате функцията TikTok Resumes, ще прекъснете границата и ще бъдете обмислени за интервюта по-бързо от безброй търсещи работа, които смятат, че това е мода“, каза Роб Барнет, консултант по търсене на изпълнителни директори и автор на Next Job, Best Job: 11 стратегии на Headhunters, за да се наемете сега

Съвет: Социалните медийни платформи могат да бъдат огромен актив за вашето търсене на работа – просто не забравяйте да имате предвид тези неща.

Но има някои потенциални недостатъци при публикуването на автобиографията си в TikTok – тактиката не е за всеки. Например, ако не сте потребител на платформата, може да не си струва да създавате акаунт само за да кандидатствате за работа.

Научете повече за плюсовете и минусите на публикуването на автобиографията си в TikTok, заедно със съвети, които да имате предвид, ако използвате приложението при търсенето на работа.

Плюсове и минуси на публикуването на автобиография в TikTok

Ето какво трябва да имате предвид, преди да публикувате автобиографията си в TikTok.

Професионалисти

 • Те могат да бъдат забавни за създаване. Ако имате активно присъствие в TikTok и обичате да използвате платформата, може да ви е сравнително лесно да създадете TikTok и дори да е нещо, което се чувства по-забавно от обичайната рутина за писане на мотивационни писма.
 • Автобиографиите на TikTok могат да свършат по-добра работа при подчертаването на вашите силни страни. „Видеоклиповете помагат на вашата личност и увереност да се разкрият – за разлика от стандартната автобиография“, каза Андрю Фенел, бивш специалист по набиране на персонал и директор в StandOut CV, услуга за автобиография и кариерни съвети, пред The ​​Balance по имейл.
 • Може да е уместно. Разбира се, ако искате да работите в социалните медии или в роли, които включват връзки с обществеността или маркетинг, автобиографията на TikTok може да бъде начин да покажете силните си страни пред наемащите мениджъри. Може почти да действа като прослушване или портфолио. „Много съвременни работни места изискват значително техническо ноу-хау, като се търсят хора, които могат да редактират видеоклипове, да нарязват заедно аудио и да правят нещата забавни. Изработването на перфектен за пикселите TikTok демонстрира вашия творчески опит“, каза Флин Зайгер, главен изпълнителен директор на Online Optimism, маркетингова агенция на TikTok, в имейл до The Balance.
 • Автобиографиите на TikTok могат да привличат вниманието. Публикувайте видео с автобиография в TikTok и „той има шанс да стане вирусен, споделен и евентуално видян от хора в индустрията, към която се насочвате“, каза Фенел. Освен това можете да се свържете с мечтаната си компания, като използвате хештагове и подходящи тагове, казва той.

 Против

 • Пазете се от потенциала за пристрастия. Когато споделяте хартиена автобиография, работодателите не виждат как изглеждате. (С редки изключения, като например за хора, кандидатстващи за работа като модел или актьор, не е подходящо да включвате снимки към автобиографията си.) „Много работодатели започнаха активно да работят за намаляване на пристрастията в автобиографиите, като използват процеси на наемане, които премахват пол, имена или дори образователен фон, за да се намали системното пристрастие”, каза Зайгер. Но с видео автобиография работодателите ще видят външния ви вид от самото начало. Това може да позволи съзнателно или несъзнателно пристрастие от страна на мениджърите по наемане – начинът, по който изглеждате, може да бъде фактор за това дали работодателите ще се обърнат или не.
 • Може да отнеме време. Видеоклиповете в TikTok са кратки, но преминаването към последователно, подходящо за работа съобщение за този кратък период от време може да бъде предизвикателство. Създаването на това видео с дължина от секунди може да отнеме часове.
 • Мястото е ограничено. В редовните автобиографии на хартия хората понякога се борят да намалят опита си. В даден момент от кариерата ви автобиография от една страница може да стане невъзможна. Сега помислете как да подчертаете преживяването си само за секунди. Това може да бъде трудно, особено с по-подробни и сериозни детайли. „Докато TikTok може да демонстрира вашата личност, е малко по-трудно да използвате по-сериозните аспекти на вашето портфолио или опит в такъв кратък клип“, каза Зайгер.
 • Работодателите и мениджърите по наемане може дори да не го видят. Много хора може да видят автобиографията ви на TikTok. Но дали ще бъдат правилните хора? Ако служителите по подбор на персонал и мениджърите по наемане на персонал не прекарват време в приложението с мисъл за наемане, може да не успеете да привлечете вниманието им. И някои индустрии може да не възприемат автобиографията на TikTok като професионален гамбит – помислете за правото, медицината, финансите, отбелязва Фенел.
 • Не е за всеки. Видео автобиография може да не е най-подходящата за вас. „Ако не сте уверени пред камерата, най-добре е да не използвате този метод“, каза Фенел.
 • Можеш да станеш вирусен. Това може да бъде професионалист, ако води до привличане на вниманието на наемащите мениджъри в компании, в които бихте искали да работите. Обратната страна, според Fennell, е, че ако видеото се споделя широко, може да получите отрицателна обратна връзка.

Ако публикуването на автобиографията си в TikTok се чувства малко неудобно, не сте сами.

В проучване на Gen Z от август 2021 г., проведено от Tallo, онлайн платформа, свързваща студенти с колежи и компании, 48% се чувстваха комфортно с идеята да направят видео автобиография, а 48% не. И само 26% от респондентите казаха, че ще публикуват автобиографията си в платформата на TikTok.

Съвети за публикуване на автобиографията си в TikTok

Ако публикувате автобиографията си в TikTok, не забравяйте да имате предвид следните тактики.

Практикувайте преди да публикувате

Не създавайте автобиографията си в TikTok, без първо да се упражнявате, препоръчва Fennell. Ще искате думите ви да са „сбити“ и „добре структурирани“, каза той, целяйки да проектирате вашата личност, но да запазите външния си вид професионално.

Може да бъде полезно да създадете скрипт. „Докато някои от най-добрите TikTok могат да се чувстват спонтанни, възобновяванията на TikTok трябва да бъдат планирани“, каза Зайгер, отбелязвайки, че записването на това, което искате да кажете, означава, че няма да забравите нищо важно.

Но дори и да работите по сценарий, стремете се да звучите естествено – не сковано и прекалено репетирано. „Не говорете като човек пред камера. Комуникирайте точно както бихте направили, ако седите лице в лице със следващия си шеф“, каза Барнет.

Важно : Уверете се, че акаунтът ви е публичен, за да могат компаниите да видят автобиографията ви.

Възползвайте се от визуализациите

Отвъд говоренето пред камерата и използвайте всички визуални средства, които можете, за да подкрепите кандидатурата си. „Включете снимки на вашите постижения в кариерата (награди, отразяване в пресата, снимки и т.н.), както и визуални материали, за да подсилите това, което казвате“, каза Фенел.

Настройте сцената

Помислете какво носите, какво е на фона ви и общия вид на видеото също. Очевидно TikTok е случайна среда за публикуване на автобиография. Все пак внимавайте какво впечатление оставяте с видеоклипа.

Това може да означава да направите някои малки инвестиции. „Пръстенна светлина или по-добър фон може да направи разликата между любителска и професионално изглеждаща автобиография на TikTok“, каза Зайгер.

Бъдете внимателни с това, което представяте

Не забравяйте, че вашият TikTok може да бъде видян от шепа хора, но също така може да стане вирусен. Уверете се, че ви представя по правилния начин и че ако все пак привлече вниманието на голяма аудитория, няма нищо, което да ви смути или да ви причини някаква опасност. Според Fennell, вие ще искате да сте сигурни, че видеото ви с автобиография не съдържа лични данни, които могат да бъдат използвани от крадци на самоличност.

 

Gravatar Image

Experienced Recruiter with a demonstrated history of working in the media production industry. Strong human resources professional with a Bachelor's degree focused in Psychology from Universitas Kristen Satya Wacana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *