Първи уволнен срещу Първи уволнени

Posted on

Първи уволнен срещу Първи уволнени

Наскоро сте загубили работата си. Особено, ако прекратяването е изненада, може да имате много въпроси за вашата ситуация. Но точно сега, че няма по-важен въпрос от този: Не бяха ли уволнен – ​​или са били уволнени сте?

Да бъдеш уволнен и уволнени са два различни начина за загубите своята позиция, а разликата може да повлияе на допустимост за безработица, както и вашите наемане на перспективи за бъдещето. Поради това, че е добра идея да бъде много ясно за точното естество на вашия прекратяване на договора, ако загубите работата си.

Ако това звучи като тя трябва да бъде лесна разграничение да се направи, вие сте прав: в идеалния случай, бивш вашият работодател ще бъде много ясно за характера на раздяла си от дружеството. Но както знаем, в реалния свят често е далеч от съвършенство.

Ето какво трябва да знаете, за разликите между уволнение и уволнение, и как да знаете къде стоят, когато загубите работата си.

Когато работникът или служителят е уволнен

Един служител може да бъде уволнен поради различни причини. Може би най-често срещаната причина за това, че прекратява за причина е незадоволителната му работа по време на работа. Работниците могат също да бъдат уволнени за неправомерно поведение, което не отговаря на стандартите на компанията, като прекалено много свободно време, повреждане собственост на компанията, който затруднява организацията публично, или по друг начин при неспазване правилата за условията на трудовия договор.

Когато наето лице е уволнен, не се очакват да бъдат отдават на дата бъдеще. Този тип прекратяването не е временно и е свързано с изпълнението или поведението на работника или служителя, а не да се финансово състояние на дружеството.

Когато работникът или служителят е уволнен

Когато наето лице е уволнен, той обикновено няма нищо общо с личното представяне на работника или служителя. Съкращения се появяват, когато за преструктуриране на компанията, изпитва или съкращаване или изпадне в несъстоятелност. В някои случаи, съкращения може да бъде временно, и на работника или служителя се отдават, когато икономиката се подобрява.

Забележка: В някои случаи на съкратени служители, могат да получават обезщетение или други доходи на наети, предоставени от техния работодател. Обикновено, когато служители са уволнени, те имат право на обезщетения за безработица.

Определи естеството на Вашето Прекратяване

Първото нещо, което трябва да разбера, като наскоро прекрати служител, е как бившият вашият работодател ще се характеризират с отделяне си от дружеството.

Ако сте служител на воля – и работници в повечето щати в САЩ са – работодателят не е задължен да ви предостави причина за прекратяване. Но тя все още е подходящо за вас, за да ги попитам как ще се отнасят до вашия прекратяване, когато се говори за бъдещите работодатели и Държавната служба за безработица.

Освобождаване на претенциите

Обикновено работодателите ще искат съкратените служители да подпишат споразумение за разделяне на заетостта, понякога (но не винаги) в замяна на пакет от скъсване.

Той винаги е добра идея да отнеме време, за да четат и счита договора преди подписването му.

Важно: Не подпише нещо в разгара на момента, непосредствено след като е научила на вашия прекратяване. В допълнение, това е често разумно да се консултирате с адвокат заетостта.

Събиране на безработица

За събиране на безработица, обикновено трябва да са загубили работата си “, не по вина на собствения си”. Хората, които остават без работа е вероятно да получат безработица, защото те са напуснали поради преструктуриране, а не лично представяне.

Хората, които се задействат по-малко вероятно да получат безработица, защото те са напуснали поради проблеми с личното им представяне. Въпреки това, ако уволнен служител може да се твърди, че тяхното изпичане е неоснователно или не са свързани с изпълнението, той може да бъде признато за безработица.

Съвет: Ако не сте сигурни дали сте или не сте се класира за безработица, консултирайте се с вашия офис състояние на безработицата.

Знай си правата

Ако загубите работата си, неочаквано, това е важно да се знае къде се намирате. Може да имат законно право да плащат за неизползвано свободно време, например. Вашият бивш работодател също трябва да ви кажа, какво да очакваме от гледна точка на получаване на последната си заплата, преобръщане пенсионни доходи и достъп до COBRA покритие.

Освен това е важно да се знае дали отделянето си от класирането на фирмата като неправомерно прекратяване.

Важно: Ако сте били уволнени за някои дискриминационни причини, помолен да извърши незаконен акт, или защото сте свидетелите, може да бъдат защитени по силата щатски, федерални или договорното право. Консултирайте се с адвокат заетост за повече информация за вашата конкретна ситуация.

Gravatar Image

Experienced Recruiter with a demonstrated history of working in the media production industry. Strong human resources professional with a Bachelor's degree focused in Psychology from Universitas Kristen Satya Wacana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *