Най-доброто време за кандидатстване за стаж

Posted on

Най-доброто време за кандидатстване за стаж

Кога е най-доброто време за кандидатстване за стаж? Зависи. Ако се интересувате от кредитен стаж, ще трябва да проверите крайния срок за кандидатстване във вашето училище.

Състезателните стажове с официален процес на кандидатстване ще имат крайни срокове, които са по-рано през годината, отколкото стаж в малка организация или такава, която уреждате сами.

Могат ли студенти от първа година да кандидатстват за стажове?

Повечето студенти ще завършат стаж през младата или старшата си година, за да увеличат шансовете стажът да доведе до предложение за работа. Въпреки това, все по-често се случва студентите да провеждат стажове през цялата продължителност на своята кариера в колежа, за да придобият опит. Ако се интересувате от стаж през първата си година, продължете и влезте в кандидатурата си.

Много стажове, особено конкурентни, платени програми с големи компании, изискват от вас да имате предишен стаж или извънкласен опит, така че е важно да започнете рано, ако можете.

Кога да кандидатствате за стаж за кредит

Студентите, които обмислят стажове, трябва да проверят крайния срок на своя колеж за кандидатстване, ако се интересуват от получаване на кредит за стаж.

Забележка: Повечето колежи няма да присъдят кредит след факта, ако не сте се регистрирали предварително за стажа.

Тъй като повечето колежи няма да осигурят конкретен стаж за студенти, вие също ще трябва да се свържете с работодателите доста преди семестъра, когато планирате да направите стаж, за да получите позиция.

Кога да кандидатствате за есенни и пролетни стажове

За есенните стажове трябва да помислите да се свържете с работодатели, преди да напуснете района на колежа през пролетта, ако няма да можете да се върнете до есенния семестър. Октомври е подходящо време да започнете да се обръщате към работодателите за пролетен стаж.

Ако работодател посочи, че все още не е готов да разгледа кандидатите, тогава попитайте кога би била най-ранната дата, на която може да бъдете разгледани, като се има предвид високото ви ниво на интерес към възможността. Местните места за неплатени стажове често се запълват на принципа „първи дошъл, първи обслужен“, така че ще има повече възможности, ако кандидатствате рано.

Кога да кандидатствате за платен летен стаж

Състезателно платените летни стажове ще имат крайни срокове още в края на есента. Най-често срещаният период от време за работодателите да проверяват кандидатите за платен стаж ще бъде през периода от януари до март.

Много колежи разполагат с ресурси за подпомагане на финансирането на студенти, които ще работят на неплатен летен стаж. Проверете в службата за кариера на вашия колеж за тези срокове през есента.

Кандидатстване късно за стаж

Като общо правило е добра идея да кандидатствате за стажове рано, най-много шест месеца преди началната им дата.

Съвет: Не се притеснявайте, ако закъснеете в процеса, тъй като много стажове, особено неплатени, могат да бъдат организирани най-късно един месец преди лятото или семестъра, към който сте насочени.

Често това ще включва студенти да се обърнат към работодатели, които може дори да не са публикували възможност (тъй като много от обявените стажове ще бъдат запълнени в този момент) и да ги убедят, че си струва да се ангажирате като стажант.

Работата  в мрежа с възпитаници, учители, треньори, семейни контакти, съседи и местни специалисти също е чудесен начин за намиране на стаж. Ако трябва да печелите доход, може да успеете да организирате график на непълно работно време за вашия стаж и да го сдвоите с платена работа на непълно работно време.

След като сте подготвили стаж, не забравяйте да направите план за това как ще  извлечете максимума от него . В допълнение към  изграждането на вашата автобиография , вашите стажове ще предоставят ценен работен опит.

Съвети за успешно приложение 

Следвайте тези стратегии за успешен процес на кандидатстване:

  • Бъдете организирани.  Следете сроковете както от вашия колеж, така и от компании, в които искате да стажирате. Може също да искате да зададете напомняния в календара, за да следите приложенията.
  • Приложете към много роли. Не можете да разчитате, че ще получите своя мечтан стаж, така че не забравяйте да кандидатствате за няколко.
  • Обърнете внимание на практичните детайли.  Например, ако стажирате през лятото на различно място от вашия дом и/или колеж, ще трябва да определите къде ще живеете и как ще плащате за вашето жилище. Помислете и за финансите, особено ако кандидатствате за неплатени стажове.
  • Подгответе професионална автобиография и мотивационно писмо.  И двата документа трябва да бъдат съобразени с съответната роля. Ето пример за автобиография на  колежа , заедно със съвети за писане, а ето и мотивационно писмо за  стаж .
  • Следвайте инструкциите за прилагане. Може да се наложи да  споделите препратки , да изпратите примери за вашата работа или да отговорите на въпроси. Прочетете внимателно указанията. Показването на слаба липса на внимание към инструкциите може да накара мениджърите по наемане да пренебрегнат вашата кандидатура.

Подгответе се за интервю

След като получите интервю, не забравяйте да се упражнявате да отговаряте на  често срещани въпроси за интервю . Появете се на интервюто рано и  облечени професионално . След това не забравяйте да изпратите  благодарствена бележка .

Вашето интервю ще бъде или лично, или може да се проведе чрез видео. Ако виртуалното интервю е ново за вас, разберете как да се подготвите за видео интервю .

Освен това, имайте предвид, че вашият стаж може да бъде и отдалечен. Разберете как да се възползвате максимално от отдалечения стаж и да имате успешен опит.

 

Gravatar Image

Experienced Recruiter with a demonstrated history of working in the media production industry. Strong human resources professional with a Bachelor's degree focused in Psychology from Universitas Kristen Satya Wacana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *