Колко часа е работа на непълно работно време?

Posted on

Колко часа е работа на непълно работно време?

Часовете, които работите, могат да варират, когато имате работа на непълно работно време, тъй като няма един стандарт, който определя колко часа на ден или седмица представляват позиция на непълно работно време. Дали вашата роля се счита за непълно или пълно работно време може да зависи от това колко часа на седмица се очаква да работите и как работодателят определя статуса на заетост.

В това ръководство ще научите как фирмите и организациите определят работните места на непълно работно време и как това може да повлияе на служителите на непълно работно време.

Какво е работа на непълно работно време?

Като цяло работата на непълно работно време е тази, която изисква човек да работи по-малко часове на седмица, отколкото служител, който се счита за пълен работен ден. Съгласно Закона за справедливите трудови стандарти работодателите определят как се класифицират служителите им. Въпреки това има различни начини, по които работодателите (и законът) могат да го направят.

Правни определения

В определението за работа на непълно работно време може да варира. Бюрото по трудова статистика на САЩ счита работниците, които работят по-малко от 35 часа седмично, като непълно работно време. Това обаче е просто за статистически цели. Службата за вътрешни приходи, от друга страна, счита повече от 30 часа на седмица или повече от 130 часа на месец за пълно работно време. Законът за защита на пациентите и достъпни грижи използва същия стандарт от 30 часа седмично като IRS за допустимост за обезщетения съгласно закона.

Политика на компанията

Много работодатели включват дефиниция за служител на непълно работно време в своите фирмени политики, която ще определя броя часове на седмица, които служителите на непълно работно време работят. Например Amazon има три категории, които използва, за да определи кои служители имат право на определени обезщетения: работниците на непълно работно време работят 20-29 часа; служителите с намалено работно време работят 30-39 часа; а служителите на пълен работен ден са тези, които работят 40 или повече часа седмично.

Работи на пълен работен ден срещу непълно работно време

За да се усложнят допълнително разликите между работата на непълно и пълно работно време, часовете, считани за работа на пълен работен ден, също могат да варират. Въпреки че някога традиционните часове за работа на пълен работен ден се смятаха за 40 часа седмично, това се измести, като някои работодатели изискват по-малко часове, а други повече.

Както при работата на непълно работно време, Законът за справедливите трудови стандарти не дефинира заетостта на пълен работен ден. Законът обаче предвижда заплащане на извънреден труд за обхванатите служители, които работят повече от 40 часа в една работна седмица.

Забележка: Лице, което е част от икономиката на концертите, се счита за независим изпълнител или самостоятелно заето лице, което може да работи няколко часа седмично или на пълен работен ден, в зависимост от индустрията и личните предпочитания. Ако не сте на заплата на работодател, можете да зададете свой собствен график.

Работни графици на непълно работно време

Работните графици на непълно работно време са различни. Когато сте наети за позиция на непълно работно време, часовете и дните, които се очаква да работите, могат да бъдат посочени предварително (често чрез обявата за работа) или графикът ви може да бъде гъвкав и да бъде зададен на ежедневен, седмичен , или на месечна база, както е определено от вашия работодател.

Например, ето някои възможни обяви за работа, които се отнасят до графиците:

  • „Можем да бъдем много гъвкави с дните и насрочените часове на служител на непълно работно време.“
  • „Ще имате възможност да избирате между роли на непълен и пълен работен ден с ранни сутрешни, дневни и нощни смени.“
  • „Графикът е от понеделник до четвъртък, с 10-часови смени и налични позиции на пълен и непълен работен ден.“

Как да разберете колко часа на седмица ще работите

Преди да се съгласите да работите на непълно работно време, важно е да разберете какво се изисква от ролята и дали ви подхожда. По-долу са дадени няколко начина да разберете колко часа ще работите, когато сте наети за позиция на непълно работно време.

  • Прегледайте обявата за работа : Прочетете внимателно описанието на длъжността, преди да кандидатствате за позиция. Може да сте в състояние да кажете колко гъвкава е работата и колко часа и дни се очаква да работите на седмица.
  • Познайте наличността си : Може да бъдете попитани кога можете да работите (дни/часове) по молба за работа, така че знайте наличността си, преди да кандидатствате. Много работодатели са гъвкави и ще работят около графиците на ученици, родители, пенсионери и хора с други ограничения във времето и ангажименти.
  • Попитайте по време на интервю за работа : Ако графикът не е упоменат предварително, приемливо е да попитате за работния график по време на интервю за работа, ако интервюиращият първо не ви попита за наличността ви. Имайте списък кога сте на разположение (и кога няма да бъдете), за да споделите. Гъвкавостта винаги е плюс, защото улеснява работодателя да планира покритието.

Привилегии и предимства за служители на непълно работно време

В някои случаи работниците на непълно работно време могат да отговарят на условията за фирмени обезщетения. Някои обезщетения са законови и са предвидени от закона, докато други се предлагат на служителите на непълно работно време от работодателите.

Предоставени от компанията предимства

Ползите, които получава служител на непълно работно време, може да варират от това, за което служителите на пълен работен ден се квалифицират, но много компании са щедри с предимствата, които предлагат на всички служители. Например веригата хранителни магазини Publix има дълъг списък с предимства, достъпни за всички отговарящи на условията сътрудници. Те включват план за собственост върху акции, групови здравни, дентални планове и планове за зрение, помощ за обучение и възможности за напредък. Има допълнителни предимства, предлагани на отговарящите на условията сътрудници на пълен работен ден, включително заплащане за отпуск и платен отпуск.

Забележка: Работодателите не са задължени по закон да предоставят здравно осигуряване за служители на непълно работно време, дори ако осигуряват покритие за служители на пълен работен ден. Служителите на непълно работно време могат да отговарят на условията за закупуване на здравно осигуряване чрез пазар за здравно осигуряване или чрез специфични за индустрията групи и организации.

Задължителни доходи на служителите

Някои обезщетения са предвидени от закона, независимо от вашия трудов статус. Ползите могат да бъдат задължени от федерално, щатско или местно законодателство и да варират в различните щати. Например, Законът за достъпни грижи (ACA) изисква от работодателите да предлагат здравно осигуряване на тези лица, които работят минимум 30 часа седмично.

Семеен и медицински отпуск

Федералният закон за семейни и медицински отпуски предоставя на отговарящи на условията служители, които са работили 1250 часа през 12-те месеца непосредствено преди да вземат отпуск с неплатен, защитен отпуск. Това работи до около 24 часа седмично, така че работниците на непълно работно време, които отговарят и на другите изисквания (размер на компанията и продължителност на заетостта), могат да отговарят на изискванията за неплатен отпуск от работа.

Някои щати също имат програми за семеен отпуск. В щата Ню Йорк, например, служителите, които работят по редовен график от по-малко от 20 часа седмично, имат право да ползват платен семеен отпуск след работа от 175 дни, които не е необходимо да бъдат последователни. Служители, които работят по редовен график от 20 или повече часа седмично, имат право на участие след 26 последователни седмици на работа.

Обезщетение за безработица

Обезщетенията за безработица се администрират на държавно ниво и допустимостта за частична безработица зависи от щата, в който работите. Също така зависи от това дали отговаряте на условията за обезщетение за безработица въз основа на вашата трудова история.

Обезщетение на работниците и застраховка за инвалидност

Работниците, определени като ранени или страдащи от сериозно медицинско заболяване, могат да имат право да получат обезщетение на работниците чрез федерално администрирани програми. Всяка държава също има свои собствени насоки за допустимост на компенсации на работниците за служители, които са били наранени или са се разболели поради работа. В повечето щати всички служители имат право на обезщетения.

Има също така федерални и държавни програми, които предоставят обезщетения за работници с увреждания. Някои щати изискват от работодателите да осигурят покритие за инвалидност, а други не. Работодателите, които предлагат покритие, могат да осигурят краткосрочно покритие, дългосрочно покритие или и двете.

Gravatar Image

Experienced Recruiter with a demonstrated history of working in the media production industry. Strong human resources professional with a Bachelor's degree focused in Psychology from Universitas Kristen Satya Wacana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *