Как да проследите състоянието на кандидатурата за работа

Posted on

Как да проследите състоянието на кандидатурата за работа

След като сте подали заявление за работа, разбираемо ще имате нетърпение да разберете къде се намирате. Важно е обаче да осъзнаете, че процесът на  наемане  може да отнеме известно време и може да не получите отговор веднага или изобщо.

За съжаление, също така е възможно никога да не получите отговор, дори и шаблонна бележка, която да ви уведоми, че не сте наети или няма да се свържем с вас за интервю.

Често компаниите получават стотици (или дори хиляди) заявления и просто нямат време за последващи действия. Други може да нямат изградена система за обработка на отказите.

Ето някои от причините, поради които не получавате отговор , и съвети кога и как да проследите състоянието на кандидатурата за работа.

Преди да продължите

Има няколко неща, които трябва да направите, преди да продължите. Първо проверете списъка с работни места, както и всички имейли или други контакти, които сте имали с мениджъра по наемането или работодателя. Вижте дали някоя от тази кореспонденция включва информация кога можете да очаквате да получите отговор от компанията. Ако ви дадат дата, не забравяйте да изчакате след тази дата, за да продължите.

Съвет : Дори преди да подадете заявлението за работа, можете да планирате време, за да продължите с мотивационното си писмо.

Например, можете да включите в края на мотивационното писмо, че ще се обадите в офиса на компанията след седмица, за да продължите. Въпреки това, ако в списъка за работа е изрично посочено, че кандидатите не трябва да се обаждат или изпращат имейл, тогава не включвайте това в мотивационното си писмо и не проследявайте.

Кога да проверите приложението си

Обикновено е най-добре да изчакате седмица или две, преди да направите запитване. Важно е да дадете на работодателя достатъчно време да прегледа заявленията за работа и да се подготви за насрочване на интервюта. Ако продължите по-рано, може да се окажете настойчиви или нетърпеливи към работодателя.

Най-добрите начини за проследяване

Ето опции за проследяване с работодател, включително примери за имейли и съвети какво да кажете, когато се обадите.

Следвайте имейл или в LinkedIn

Ако имате имейл адрес за контакт, тогава можете да изпратите имейл за последващо съобщение, като потвърдите силния си интерес към работата и споменете, че бихте се радвали да се срещнете за интервю. Прегледайте пример за последващо писмо, което можете да приспособите към вашите обстоятелства.

Съобщението в LinkedIn е друга възможност за проследяване, особено ако нямате имейл адрес за работодателя или мениджъра по наемането, но имате тяхното име. Ако познавате някой, който работи в компанията, свържете се с него, за да разберете, че сте кандидатствали за дадена роля – потенциално връзката ви може да се свърже с мениджъра по наемането и да подтикне кандидатурата ви.

Проследяване на телефонно обаждане

 Ако имате телефонен номер за мениджъра по наемането, можете да се обадите. Споменете няколко основни причини, поради които сте толкова заинтересовани, и посочете защо работата е подходяща. Научете какво да кажете, когато се обадите.

Лично проследяване

Също така е приемливо да се отбиете лично от работодател, когато преди това сте оставили заявление лично:

  • Можете да споменете, че следите заявлението си и се чудите дали може да обмислят да ви предоставят интервю.
  • Трябва да сте готови да споменете накратко основата на вашия интерес и защо бихте били квалифицирани.
  • Уверете се, че излъчвате положителна енергия, облечени сте подходящо и ангажирайте всички служители или работодатели по топъл и приятелски начин.

Забележка: Не се свързвайте лично с компания, ако молбата ви е била подадена чрез онлайн портал, имейл или изпратена чрез поща на охлюв.

Съвети за последващи действия

Важно е винаги да бъдете учтиви и професионални в комуникацията си. Независимо дали общувате по имейл, по телефона или лично, уверете се, че говорите (или пишете) ясно и професионално. Ако пишете, не забравяйте да редактирате добре съобщението си. Ако говорите с някого, бъдете топли и приятелски настроени.

Важно: Тези съобщения и разговори все още са вашият опит да направите силно първо впечатление.

Изразете отново интереса си към позицията, но направете го накратко. Бързо и накратко повторете защо смятате, че бихте били подходящи за работата. Това ще помогне на вашето приложение да се открои още повече.

Ако компанията не е готова да взема решения или да интервюира хора, попитайте кога планират да започнат процеса на интервю или кога планират да вземат решения за наемане, за да знаете кога да продължите отново.

Съхранявайте кратко вашето съобщение, телефонен разговор или лично посещение. Искате да направите силно впечатление, но също така не искате да прекалявате с посрещането си.

Кога да се откажа

Проследяването на кандидатурата по правилния начин може да привлече вниманието към вашата кандидатура и да направи по-вероятно да не бъдете пренебрегнати. Важно е обаче да не досадите на работодателя, тъй като може да отчуждите персонала.

Съвет: По принцип не се свързвайте с работодател повече от три пъти и оставяйте няколко седмици между съобщенията, освен ако работодателят не е предложил друго.

Ако не получите отговор след няколко последващи опита, продължете напред и насочете вниманието си към други кандидатури за работа.

 

 

Gravatar Image

Experienced Recruiter with a demonstrated history of working in the media production industry. Strong human resources professional with a Bachelor's degree focused in Psychology from Universitas Kristen Satya Wacana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *