Как да попитам, ако това положение се е Telecommute работа

Posted on

Как да попитам, ако това положение се е Telecommute работа

Ако една компания не конкретно т.е. положение е работа Telecommute в описанието, а след това най-вероятно, че не възнамерява да наеме telecommuter директно. И това е доста често срещано. Telecommuting често е ококорвам допуска след служител е доказал своята продуктивност в офиса. И решението често се прави от отделните мениджъри, дори и ако фирмата има политика телекомуникационна.

Ако няма да приеме позицията, че не е работа Telecommute, тогава ще трябва малко да губят чрез задаване на права, ако телекомуникационна възможно е, в тази позиция. Но вие сигурно ще все пак искате да чакате, докато е направено предложение или очакване.

Въпреки това, само защото една компания не наемат telecommuter директно, не означава, че няма възможност за позиция се превръща в работа Telecommute в бъдеще. И ако все още би искал тази работа, дори ако не се допуска телекомуникационна, че ще трябва да бъде открито за да разберете за политика телекомуникационна на фирмата.

Ако една компания не е работите от лесен, питам за телекомуникационна може сериозно да навреди на шансовете си за свършване на работата. Обърнете подход стъпка по стъпка, за да събере информация за телекомуникация.

На първо място, за научни изследвания

Ако знаете, че всеки, който работи в компанията (който не участва в процеса на наемане), питам как Telecommute лесен е то. Дали той или тя знае всеки, който telecommutes? Ако е така, колко често? Има ли политика телекомуникационна?

Ако не знаете някакви вътрешни лица, проучване на компанията да се получи усещане за отношението си към въпросите на професионалния и личния живот. Прочетете новините за компанията. Вижте списъци на работите от лесен за фирми. Погледнете за улики в длъжностната характеристика. Има ли говорим, “гъвкавост” или други ползи, професионалния и личния живот?

Но имайте предвид, че само защото една компания позволява на някои телекомуникационна, това не означава, позицията, за която кандидатствате може да бъде telecommuted.

Попитайте Косвени Въпроси

Запитване за часа и мястото на офиса. (Е позицията намира в този офис? Какви са часа на Йов?) Това са безобидни въпроси, които биха могли да доведат до някаква информация. Опитайте се да вземете едва доловими улики за вашите нагласи анкетьорите по въпроси, професионалния и личния живот. Да те изглеждат отворени за гъвкаво работно време?

Ако знаците са добри (и двете на нагласите на телекомуникационна и за вас получаване на оферта), да решите дали искате да бъде малко по-директно за него като иска общи въпроси относно политиката на телекомуникационна / FlexTime на компанията. Ако телекомуникационна е разрешено, но само за всеки отделен случай, може да искате да се спре точно тук. Изчакайте, докато сте били на работа за известно време, за да изведете телекомуникационна отново.

Попитайте Директно, ако смееш

Ако една компания не е работите от лесен и ви попитам за телекомуникационна директно, най-вероятно няма да отида на работа. Така базират решенията си за това колко да преследват тази на колко искате работата, ако не можете да работите от най-малко.

Ако все пак решите да попитам, ако положението може да стане работата Telecommute, изчакайте, докато се прави предложение за работа. Опитайте се да поставите положително следствие на телекомуникационна за компанията, т.е. премахване пътуват ще ви направи по-продуктивни, това ще спести офис площи и т.н.

Gravatar Image

Experienced Recruiter with a demonstrated history of working in the media production industry. Strong human resources professional with a Bachelor's degree focused in Psychology from Universitas Kristen Satya Wacana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *