Как да пишем ефективен Resume

Posted on

 Как да пишем ефективен Resume

Какво е автобиография, и защо имате нужда от един, когато търсите работа? А автобиография е написана компилация от вашето образование, професионален опит, препоръки и постижения. Повечето професионални позиции изискват от кандидатите да представят автобиография и мотивационно писмо, като част от процеса на кандидатстване.

В много случаи, автобиографията е първият документ на наемане мениджър ще разгледаме, когато разглеждането на молбата и затова е истински “първо впечатление.” Следователно, важно е да се постави време и усилия в разработването и поддържането на актуализиран, точна автобиография.

Независимо дали пишете първо автобиографията си, или не сте актуализирали твой в последно време и се нуждае от освежаване, тук е една стъпка по-стъпка за писане на автобиография, която ще ви помогне да получите работата, която искате.

Преглед на целите на Resume

Мислете за автобиография като “самореклама”, който обобщава опита си на една страница. Вашето резюме е един от най-важните части от молбата си за работа. Тя дава наемане мениджър преглед на квалификациите, които имате за длъжността, за която кандидатствате.

Вие също трябва да се запознаете с разликата между автобиография и мотивационно писмо:

  • А автобиография обикновено се изпраща с придружително писмо, което е документ, който предоставя допълнителна информация за вашите умения и опит в писмото форма.
  • А резюме е кратко, често водещи символи Накратко, макар и мотивационно писмо, акценти и се разширява върху определени черти или постижения, които ще бъдат уникални или идеални активи за конкретната работа.

Започнете, като направите едно Brain Разтоварване на вашия опит

Един ефективен автобиография излага резюме на квалификациите, че ще настояват за отдаване под наем мениджър или работодателя да продължим напред и да ви поканим на интервю за длъжността.

Както и информация за уменията, образованието и история на работа, се възобновява също могат да имат допълнителни секции, като обективен, кратка декларация, умения, или постижения до момента. Тези участъци могат да се добавят след като компилирате цялата фактическа информация, която трябва да се изброят на автобиографията си.

За много хора, това може да бъде полезно да се седне с писалка и хартия, или празен документ на Word, и нахвърлям работата им история от началото до края. Разбира се, ако сте били в работната сила в продължение на много години, това е няма да бъде ефективен като време, така че можете да изберете да се съсредоточи върху най-известните и съответните позиции.

Направете списък на вашите Професионален опит

Без значение вашия подход, целта ви ще бъде да произвежда хронологичен списък на преживяване, което е от значение за работните места, което се прилагат за. Въпреки, че това трябва да се съсредоточи върху професионален опит, вие също може да включва награди или отличия, доброволец или опит общност, пост-град курсови работи, както и умения, както и вашата полувисше образование, които могат да се движат в долната част на автобиографията си, след като получите вашия първа работа след колежа.

Когато работите върху мозъка сметище, уверете се, че да включва името на фирмата, местоположението му, датите на заетостта, както и няколко подточки, описващи вашата роля и отговорности за всяка позиция ви списък. Въпреки, че може да се наложи да се разшири върху точките от куршуми по-късно, ще трябва тази информация при минимум.

Съсредоточете се върху постиженията си

Когато пишете описанията за работните места, които сте заемали фокус върху това, което се извърши във всяка позиция, а не това, което е направил. Обява количествено измерими постижения в цифров вид (увеличаване на продажбите с 20%, намаляване на разходите с 10%, например) ще помогне на автобиографията си се открояват.

Бъдете сигурни, за да съответства на тези постижения в критериите на работодателя се търсят в командироването на работа.

Ако това е предизвикателство (и то може да бъде!) Да напише автобиография описания, които ще привлече вниманието на наемане мениджър, да преразгледат тези съвети за това как да се направи историята на заетостта възобнови звучи по-добре – и да получите сте избрали за интервю.

Какво да оставим автобиографията си

Има някои неща, които не принадлежат на автобиография за работа. Това, което се изключи е също толкова важно, колкото и това, което включва. В идеалния случай, автобиографията трябва да отразява преживяване, което е от значение за длъжността, за която кандидатствате, и обикновено не повече от десет до петнадесет години в миналото. От автобиографията си, ако е възможно, да бъде не повече от една или две страници, може да се наложи да се старите, някои позиции.

Например, ако сте взели на работа и само остана там в продължение на един месец или така, вие няма да искате да включите тази позиция. Ако сте били от колежа за повече от пет години, това е обикновено най-добре да се отстранят всички стажове, които сте имали, ако приемем, че имате друг професионален опит, за да запълни празнината.

Все пак, това е случай, в който вие ще искате да използвате здрав разум. Ако отиде в колеж за пускане на пазара и имаше маркетинг стаж си старши година, а след това работи като сървър за следващите няколко години, вие ще искате да включите своя маркетингов стаж.

В края на краищата, вие искате да се опита да намери баланс между включително опит, който е едновременно навременна и актуална.

Изберете Resume Style

Има няколко основни типа автобиографии използват, за да кандидатстват за работни места. Преди да прекарват време в писане на всички подробности около всяка позиция, че сте имали, трябва да решите какъв стил на автобиография за използване, тъй като това може да повлияе на начина, по който се опише, организирате и публикуваме вашия опит, образование, умения, квалификация, както и други пълномощията за заетост.

Със следните възможности:

  • Поредица – Най-често срещаният тип автобиография, в която се изброяват работата си опит в обратен хронологичен ред, от най-много за най-новата.
  • Функционална – Функционална автобиография се фокусира върху своите умения и способности, а не историята на работата си.
  • Комбинация – Този тип автобиография изброява вашите умения и опит, преди да си трудов стаж.

Кои Възобновяване тип е точно за вас?

Кой тип автобиография трябва да използвате за търсене на работа? Това зависи от това какво се опитвате да постигнете. Целта на всяка автобиография е да се покаже на наемане мениджър силни страни на жалбоподателя, умения и опит в най-кратък срок, колкото е възможно. Според едно изследване, работодатели прекарват по-малко шестсекунда преглед на резюмето, преди да преминат към следващата, така че е в най-добрите си интереси да се сложи най-добрите си качества и постижения на видно място на страницата.

В допълнение, функционални или комбинация автобиографии могат да бъдат полезни, ако се опитвате да привлече вниманието на читателя от нещо, а именно – големите пропуски в работата си история или отклонения в несвързани области.

Започване на събиране на автобиографията си

След като сте решили на тип автобиография, че е време да започнете да пишете автобиографията си. Вие не трябва да се започне от нулата. Първо прегледайте примери за типа на автобиографията, която сте избрали. След това изберете шаблон, който можете да копирате и поставите в документ, а след това попълнете със собствената си история работа.

Независимо от вида на автобиографията си и да изберете, има за цел да приспособят автобиографията си с работата, за която кандидатствате. Въпреки че е напълно приемливо да се използва възобнови шаблон, който можете да адаптира за да се поберат всяка длъжностна характеристика, това е лоша идея да изпрати точно същата резюмето на множество отвори, дори в рамките на една и съща област.

Вашата цел трябва да бъде да пиша автобиографията си с роботи и хора в ума. Много организации използват Кандидатстващите за проследяване на системи за сортиране и ветеринар автобиографии, преди да назначи мениджъри някога да погледна към тях. Това означава, че можете да имате най-добрия опит и квалификация в цялата област на кандидатите, както и доста прилична автобиография освен това, но информацията ви ще падне през пукнатините ако автобиографията си не съдържа правилните ключови думи. Добрите ключови думи ще се отнасят не само за вашия опит, но с естеството на работата в публикацията както добре.

Формат автобиографията си

След като сте написали и организирана вашата информация в зависимост от вида на автобиографията, която сте избрали, не забравяйте да го форматира в съответствие с типичните професионални стандарти. Вие трябва да използвате съвместим разстояние във всяко отношение, и равномерно оразмерени маржове от всички страни, ако е възможно. Това е общо взето най-добре да се придържаме към настройките по подразбиране вашия текстов редактор, но в някои случаи, ако се свие маржовете отляво, отдясно, отгоре и отдолу, това може да помогне купуват повече пространство, за да се поберат автобиографията на една страница.

Въпреки визуални или инфографика автобиографии са станали модерни в някои индустрии, винаги е безопасно залог да се придържате към традиционната форматиране: бяла страница, черен текст, четлив шрифт. Изберете основен шрифт като Arial, Times New Roman, Calibri, Helvetica, или Грузия. В идеалния случай, размера на шрифта трябва да бъде не по-голям от 12 и не по-малко от 10,5.

Дори и да изпращате само в копия цифрово, това е добра идея да се отпечата автобиографията си (както това е възможно, че мениджърите могат да го правят), за да се уверите, че отпечатва върху една страница, и е лесен за четене в печатна форма. Четенето печатно копие на автобиографията си и ще ви помогне да се гарантира, че има много празно пространство на страницата, и изглежда професионално.

Проверят, Проверят и Проверят Отново

Дори и професионални редактори могат лесно да проверят собствената си работа. След като сте направили правописна грешка, че е трудно да го хвана себе си. Поради тази причина, че е добра идея да има един или двама доверени приятели да разгледаме автобиографията си, преди да го изпрати в за разглеждане.

Мислете за автобиографията си като документ за живеене

В краткосрочен план, трябва да се настроят автобиографията си въз основа на всяка работа, която се прилага за. Например, ако една позиция, за която кандидатствате, за да изглежда, че тежат определена отговорност или се фокусира върху друго, трябва да сте сигурни, автобиографията си предава опита си в тази област.

В същото време, трябва да се актуализира автобиографията си с вашия опит като тя се развива, да добавя нови умения, които сте научили, курсове, които сте направили или награди сте спечелили.

Тя е много по-лесно да се актуализира периодично автобиографията си, отколкото всички наведнъж, така че дори когато сте заети, задаване на напомняне за опресняване автобиографията си на всеки три месеца, а информацията е все още пресен в главата ти. Това ще направи следващата си за търсене на работа много по-лесно, ако решите да преминете дружества или кариера в бъдеще.

Gravatar Image

Experienced Recruiter with a demonstrated history of working in the media production industry. Strong human resources professional with a Bachelor's degree focused in Psychology from Universitas Kristen Satya Wacana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *