Как да Използване на инструментите за самооценка в избора на професия

Posted on

Как да Използване на инструментите за самооценка в избора на професия

Лица, които се опитват да изберат кариера често се чудя дали те могат да положат изпит, който може да им каже какво занятие е точно за тях. За съжаление, не съществува един единствен тест, който магически ще ви каже какво да правя с останалата част от живота си. Комбинация от инструменти за самооценка , обаче, ще ви помогне с решението.

По време на фазата на самооценка на процеса за планиране на кариерата , да събирате информация за себе си, за да вземете информирано решение. А самооценка трябва да включва внимателно разглеждане на вашия ценности , интереси , личността и правоспособност .

  • Стойности: нещата, които са важни, като постижение, състояние и автономия
  • Интереси: какво обичате да правите, т.е., игра на голф, като дълги разходки, и излиза с приятели
  • Характер: черти на лицето, мотивационни дискове, нужди и нагласи
  • Правоспособност: дейностите, които са добри в, като писане, компютърно програмиране , и преподаването. Те могат да бъдат естествени умения или такива, придобити чрез обучение и образование.

Много хора наемат кариерен консултант, за да им помогне с този процес и управлява различни запаси за самооценка. Това, което следва, е обсъждане на различните видове инструменти, както и някои други неща, за да се вземат предвид при използване на резултатите за избор на кариера.

стойност запаси

Вашите ценности са може би най-важното нещо, за да се вземат предвид при избора на професия . Ако не ги вземе предвид при планирането на кариерата си, има добър шанс, че ще харесвам работата си и по тази причина не успее в това. Например някой, който предпочита автономия не би бил щастлив в работа, в която той или тя не може да бъде независима.

Има два вида ценности: вътрешен и външен. Стойностите на присъщия са свързани с самата работа и това, което тя допринася за обществото. Външните стойности включват външни функции, като например физическата обстановка и потенциал за печалба. Стойност запаси ще задават въпроси по следния начин:

  • Има висока заплата важно за вас?
  • Важно ли е за вашата работа, за да включва взаимодействие с хора?
  • Важно ли е за вашата работа, за да допринесе за обществото?
  • Е с престижна работа важно за вас?

По време на самооценка, на  кариерен консултант  може да се приложи един от следните списъци на стойност:  Минесота Значение Въпросник (Miq)Изследване на Междуличностни стойности  (SIV), или  темперамент и ценности Инвентаризация  (TVI).

Лихвените запаси

Професионалисти кариерно развитие също често администриране описи лихвените като силен интерес Inventory  (SII), наричана по-рано на  Strong-Campbell Интерес Inventory. Тези инструменти за самооценка питат хората да се отговори на редица въпроси, по отношение на техните ( изненада ) интереси. EK Силна, психолог, пионер тяхното развитие. Той открил, чрез данни той събра около харесва и какво не на различни дейности, обекти и видове лица на хората, че хората в една и съща кариера (и удовлетворени, че кариерата) са имали сходни интереси.

Д-р Джон Холанд  и други предоставят система за съвпадение на интересите на една или повече от шест типа: реалистични, разследващи, художествени, социални, предприемчиви и конвенционални. След това той съвпада с тези видове професии. Когато се интересуват инвентаризация, резултатите се сравняват с това проучване, за да видите къде се поберат в-са вашите интереси, подобни на тези на  полицай  или на тези на един счетоводител, например?

Личностни запаси

Много личностни запаси, използвани в планирането на кариерата, се основават на личността теория Психиатър Карл Юнг. Той вярвал, четири чифта противоположни предпочитания-начина, по който лицата, избират да правят things- грим личности на хората. Те са  екстраверсия  и  интроверсия  (как тонизира), усещайки и интуиция (как един възприема информация), мислене или чувство (как взема решения), и ако се съди и възприемане (как живее си или живота си). Един предпочитания от всяка двойка прави тип личност на индивида.

Кариерни консултанти често използват резултатите от оценките, основаващи се на Юнг личността теория, като  индикатор Вид на Майерс-Бригс  (MBTI), за да помогне на клиентите да избират кариера. Те вярват, че лица с определен тип личност са по-подходящи за определени професии. Един пример ще бъде, че интроверт няма да се справят добре в кариерата си, че него или нея се изисква да бъде около други хора през цялото време.

правоспособност оценки

При вземането на решение какво поле за въвеждане, трябва да откриете вашите способности . За правоспособност е естествена или придобита способност. В допълнение към това, което гледа сте добър в това, да помислите какво да се радвате. Възможно е да бъде доста вещ в определено умение, но презират всяка секунда прекарано да го използвате. Най-общо казано, обаче, хората обикновено се ползват това, което те са най-добрите.

Докато сте оценяване уменията си, да се мисли за времето, което сте готови да похарчите за придобиване на по-напредналите или нови  умения . Актуален въпрос да си зададете е това, ако кариера притежава всички качества да намеря привлекателен, но това отнема Х години, за да се подготвим за него, щях да съм готов и способен да направи този път ангажимент?

Допълнителни Нещата да разгледа

Докато преминава през процеса на самооценка, се вземат под внимание и други фактори, които ще повлияят на кариерата си избор. Например, помислете за вашите семейни отговорности и способността ви да плащат за образование или обучение. Не забравяйте, че за самооценка е първата стъпка в процеса на планиране на кариерата, а не за последен.

След приключване на тази фаза, преминете към следващата, проучването кариера . С резултатите си за самооценка в ума, в непосредствена близост, да оценява най-различни професии, за да видите кои от тях са най-добре. Докато си самооценка може да посочи конкретен кариера е подходящ за някой с интереси, личността, стойности и правоспособност, това не означава, че е този, който е най-подходящ за вас. По същия начин, не отстъпка професия, само защото тя не се показва в резултатите от самооценката. Имате много изследвания за всяка професия, в която се интересувате.

 

Gravatar Image

Experienced Recruiter with a demonstrated history of working in the media production industry. Strong human resources professional with a Bachelor's degree focused in Psychology from Universitas Kristen Satya Wacana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *