Какво да не включва в мотивационно писмо

Posted on

Какво да не включва в мотивационно писмо

Мотивационно писмо, е важна част от вашата молба за работа. В някои случаи работодателите изискват мотивационно писмо трябва да бъде представен с автобиографията си. В други, мотивационно писмо, не е задължително или не е необходимо. Мотивационно писмо, може да увеличи Вашата кандидатура за работа. Също така може да ви струва интервю, ако тя не включва правилната информация или, ако това е помия или зле написани.

Той винаги е добра идея да се осигури мотивационно писмо, ако имате възможност. Вашето мотивационно писмо може да направи разликата между Първи избран за интервю – или не. Тя ви дава възможност да продават своите квалификации за отдаване под наем мениджър.

Добре написано мотивационно писмо дава възможност за изработването на фона, така че работодателите изготвят правилните изводи за вашите квалификации, тъй като те направи преглед на автобиографията си.

Целта на мотивационно писмо

В мотивационното си писмо, че е важно да се предадат как вашия характер, интереси, мотивация, знания, умения и опит оборудват можете да се отличи в работата. Това е вашата възможност да се покаже на работодателя защо сте силен кандидат за длъжността, и трябва да бъдат взети под внимание. Ето няколко съвета за отговаряща на вашите квалификации към работата.

Какво да не включва в мотивационно писмо

Въпреки това, има такова нещо като твърде много информация, когато става въпрос за покриване на писане на писма. Мотивационното писмо трябва да е кратко, стегнато и се концентрира върху това, което може да предложи на работодателя. Не е нужно да споделят без съответна информация, лична информация, или нещо друго, което не ви свърже с позицията, за която кандидатствате.

Вашето писмо трябва да се избегне вземане на погрешно впечатление за вашата кандидатура. Освен това, тя не трябва да се осигури безполезна информация, която го прави по-трудно за работодателя да се съсредоточи върху най-завладяващите квалификация. Ето 15 неща, които не се включват в мотивационното си писмо.

1. Всяко правопис или граматика грешки
Мотивационното писмо се разглежда като извадка от способността ви като писател и доказателство за вашето внимание към детайла. Дори и малка печатна грешка или грешка може да ви извади от строя на раздора за тази работа. Прегледайте тези коригиране съвети, за да се уверете, че вашите писма са перфектни. Дори по-добре, ако можете да получите някой друг да го прегледа за вас след това също е възможно. Тя може да бъде трудно да се хване нашите собствени грешки.

2. Грешен име на фирма или грешно име на Лице за контакт на
проверяваме бъдете сигурни, че сте отстранили мотивационното си писмо до правилния човек в точното организацията. Ако разбираме правилно, това е намек, че сте масово производство на вашите документи и може да липсва внимание към детайла. Никой не му харесва, когато те се наричат с грешно име и това е особено вярно, когато четете писма от някой, който иска да ги наеме.

3. Всичко това не е вярно
факти могат да бъдат проверени и лъжи са налице основания за отмяна оферти и освобождаване на работници и служители. Чувал съм от търсещите работа, които са били в паника, защото те се протегна истината или направо излъга в своето мотивационно писмо или автобиографията и не знам как да го поправи. Вие не искате да бъде един от тези хора. Уверете се, че мотивационното си писмо точно отразява вашата квалификация за работа. Не украсявам работата си история или квалификация. Работодателите могат и да се консултирате с препратки и предишни работодатели.

4. Параграфи които са твърде дълги
Работодателите ще подминат мотивационното си писмо и се движат право на автобиографията си, ако тя е твърде трудно да се чете. Всяка точка на Вашето писмо трябва да включва 5 – 6 реда текст с не повече от три изречения във всяка. Включи много празно пространство в горната и долната част на вашето писмо и между параграф.

5. Вашите изисквания за заплата или Очаквания
не включват заплатата изисквания или очаквания, освен ако не е предписано от работодателя. Важно е да се покаже на работодателя проявения интерес към самата работа, а не да го направи да изглежда като пари е основната мотивация. Той винаги е мъдър, за да се споменава заплата на работодателя на първо място, ако е възможно.

6. негативни коментари за текуща или Минало Възложител
Избягвайте включително всички негативни коментари за вашият настоящ или бивш работодател, като част от защо търсите работа. Работодателите са склонни да видите такива коментари като показател за възможни отношение или проблеми в мощността. Дръжте писмо положителен и се концентрира върху защо сте на правилния човек за тази работа.

7. която не е свързана с работата
, не се включват всеки текст, който не е пряко свързано с вашите активи за длъжността или защо ви харесва. Празен език могат да отвлекат вниманието на работодателя от основните си послания. По-добре е да се напише кратко писмо от един изпълнен с ненужна информация.

8. Лична информация
Работодателят не е необходимо да знаете, че искате тази работа поради лични причини. Дръжте фокуса си върху професионалните причини, поради които се радвал да бъдат наети на работа, и да запази личните тези, към себе си. Вашата цел е да се продаде на наемане мениджър като кандидат за качество, да не се получи някой да ви помисли, защото наистина обичам отстъпката служител или часовете, например.

9. Всяко Изобразяване на позиция като трамплин
Повечето работодатели ще се търси най-вече за някой, който е мотивиран да си свършат работата, че те са реклама за разумен период от време. Споменаването на бъдещия напредък може да ги доведе до вярват, че няма да бъдат удовлетворени прави тази работа за дълго. Изключение, разбира се, би било, ако работодателят е посочен проблема.

10. Какво искате
Не споменавай това, което искате да се измъкнем от тази работа или компанията. Най-ценното пространство в мотивационното си писмо трябва да се съсредоточи върху това, което имате да предложите на работодателя. Ето какво трябва да включва в основната част на мотивационното си писмо.

11. Какво не искам
Не споменавайте нищо, което не харесва в работата, графика, заплатата или нещо друго. Запазване на вашите мисли за когато сте предложена работа и са в състояние да преговаря. Има много кандидати за повечето работни места, както и тези, които получават интервюта ще бъдат кандидатите, които нямат списък с изисквания.

12. квалификации не разполагате
Посрещане какво може да липсва във вашата кандидатура с изявления като “Въпреки липсата ми на опит в продажбите …” не е добра идея. Не се привлече вниманието на вашите ограничения, както кандидат. Дръжте фокуса върху идентификационните си данни и как те ще ви даде възможност да се свърши работата.

13. Обяснения за напускане Минали работни места, които звучат като извинения
Всякакви оправдания може ненужно насочва вниманието към по-положителни глави в работата си история. Изтъквайки, че сте били назначени за по-добра работа е добре, но не е нужно да споменаваме, че са уволнени или са имали трудности при предишните позиции.

14. Прекалено Скромността или Прекалено ласкателно Език
Трябва да предадат позитиви в писмото си, но го правят по начин, лишен от фантазия. Говори за постижения и резултати, но избягвайте да използвате прилагателни за себе си, че сте maysuggest арогантен или надут опиша.

15. изключителен обем си интерес към длъжността
Прекалено интерес може да подскаже на отчаяние или подбиват си ливъридж за договаряне на заплатите. Вие склон кандидатурата си, не моли за интервю. Показване на отчаяние е сполучлив начин да изключите наемане мениджър.

Какво да се включат в мотивационно писмо

Имайте предвид, че мотивационното си писмо има една цел: да получите на интервю за работа. Отделете време, за да отговарят на вашите квалификации внимателно с изискванията за работа и да напише персонализиран мотивационно писмо, което показва наемане мениджър, с един поглед, защо сте кандидат страхотно.

Gravatar Image

Experienced Recruiter with a demonstrated history of working in the media production industry. Strong human resources professional with a Bachelor's degree focused in Psychology from Universitas Kristen Satya Wacana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *