Защо не сте Слухови Назад За Работа

Posted on

Защо не сте Слухови Назад За Работа

Има много различни причини, поради които може да не се чуват назад от страна на работодателите, след като кандидатства за работа. Вие също може да не чуя от наемането на мениджър, след като сте прекарали време на интервю за нова позиция, която може да бъде още по-лошо. Без да знае къде се намирате може да бъде трудно и стресиращо.

Тя може да бъде предизвикателство да се знае дали трябва да имате кандидатства за повече работни места, или да изчака, докато не получи окончателен отговор за въпросната длъжност. Когато сте в тази зона, където не разполагат с улики за това, което се случва с потенциал позиция, тя може да бъде най-добре да се запази търсенето на работа да се движим напред, докато имате фирма, предложение за работа. Нещата могат да се променят бързо, а докато имате официално споразумение за започване на работа, това не е свършен факт.

Защо не фирми, отделете време да уведоми кандидатите, където те стоят в процеса на интервю? И това, което можете да направите, когато това се случи с теб? Преглед на някои от причините, поради които не сте слухови върна от работа, и какво можете да направите, за да получите актуализиране на състоянието на вашата кандидатура.

Защо работодателите не позволявай Кандидатите да знаете

Въпреки че е учтив (и дясно), което трябва да направите, компаниите не са длъжни да уведомяват заявителите, които представят за кандидатстване за работа или резюме за отворена позиция. 1

Някои работодатели правят точка на уведомяване на всеки, който се отнася. Други не. Големите компании могат да имат софтуер, който автоматизира процеса и изпраща потвърждение признава, че е получено заявлението. Тези системи могат да предоставят актуализации на състоянието на къде стоиш в процеса на кандидатстване.

Забележка: По-малки компании не могат да разполагат с необходимите ресурси, за да се свържем с всеки кандидат, особено, когато има голям резерв от кандидати за работа. В този случай, най-вероятно ще бъдат уведомени само хората, компанията иска да интервю.

Причини Кандидатите не чуват Обратно

Не може да има и други фактори, които оказват влияние на процеса на наемане. Това често не е толкова опростена, както може би си мислите, а това може да отнеме време, за да заявления за преразглеждане, да реши на кого да интервю, и кой кандидат да наемат.

След подаване на молба за работа или Resume

В допълнение към компанията не като процедура, която да уведоми кандидатите, тук са някои от другите причини за вашето приложение може да не са получили отговор:

  • Вие не разполагат с необходимите пълномощия.  Ако не разполагате с атрибутите наемане мениджър търси, най-вероятно няма да бъдат разглеждани за тази работа.
  • Вашето резюме не съвпада с изискванията на длъжността. Бихте могли да имат необходимата квалификация, но работодателят не може да бъде в състояние да каже, че вие сте един мач. Важно е да се уверите, вашето резюме показва защо сте силен кандидат за тази конкретна позиция.
  • Вашето резюме е пълна каша.  Ако не представи коректен автобиография, без правописни грешки или граматични грешки, бихте могли да се извадят от раздора.
  • Вие не представи необходимите документи.  Ако една компания иска мотивационно писмо, писане проби, референции, или всеки друг материал в подкрепа на кандидатурата си, трябва да го представят при кандидатстването си.
  • Компанията нае някой друг.  Тя може да бъде нещо толкова просто като позицията са били запълнени, но компанията все още не е премахване на работата в списъка.
  • Наемане на плановете на компанията са се променили.  Компанията може да са решили да не заема неговото място или може да са се променили изискванията на длъжността за заемане на длъжността. Въпросите на бюджета може да са в застой процеса на наемане. Ръководството може да са се променили, което води до временно наемане замръзване. Вътрешно кандидат би могъл да бъде нает или извършва.
  • Процесът на наемане може да бъде по-дълъг, отколкото очаквате.  Компанията може да се чака да се съберат една партида от автобиографии, преди да започне процеса на интервю.

След интервю за работа

Някои от причините, поради които не са били избрани за интервю с фирма, също може да се обясни защо не сте получили последваща комуникация след интервю за работа. Би могло да има друг кандидат, който е по-добър избор за ролята, или дружеството, може да са решили да сложат задържане на запълване на позицията.

Друга причина, поради която не може да чуе за работа, след като си интервю може да бъде, че наемането мениджър не може да се счита ли, че е добър избор за културата на компанията, след като говори с вас директно. Тя също може да се окаже, че друг кандидат може да са били поставени от текущия служител и опит предимство в процеса на подбор. Надяваме се, че Вашите препоръки са имали добри неща да кажа за вас. Но ако те не са, може вече да не е в предвид.

Има и фактори, които могат да се считат за “сделка прекъсвачи” -those че гаранция, че няма да получи предложение за работа. Доклади A JazzHR проучването какво наемане на специалисти казват, че ще вземе кандидат от съображение за тази работа. Първите две сделка прекъсвачи са вратовръзка: 90% от анкетираните са заявили, че няма да наеме някой, който излъга за своето резюме или да се използва техния мобилен телефон по време на интервюто. Те бяха последвани от не да има разрешение за работа в САЩ (86%) и лоши-заустване предишни работодатели (81%). Да бъдеш възприеман като арогантен цена може да ви предложение за работа прекалено, тъй като 76% от наемане на мениджъри, каза, че няма да наемете някой те считат за арогантен. 2

Социалните медии е още една причина, поради която не може да получите отговор от бъдещия си работодател. А CareerBuilder доклади проучване, че 57% от анкетираните са намерени онлайн съдържание, което ще ги накара да не се наемат кандидат. 3

Когато една оферта за работа, се забави

Ако не получите веднага, не се предположи, че не получавате оферта. Все още можете да получите отговор, но може да бъде забавено. Например, работодателят би могъл да направи оферта за друг кандидат и се чака да чуе назад. Компанията може да не работи подробностите за сприятеляване лицето наемат, или не може да има логистични или бюджетни въпроси, които забавят нещата.

Какво да правите, когато не получите

Какво трябва да направите, ако не получите отговор от работодател? Първият вариант е да не прави нищо, бъдете търпеливи и изчакайте. Ако изпращате няколко заявления за работа и посещаване на много интервюта, че може да бъде най-лесният път да поеме. Това може да бъде особено мъдър, ако не сте 100% сигурни, че това е най-добрият следващата задача за вас.

Другият вариант-и то не винаги е лесно да се свържем с работодателя, за да видите къде се намирате. Процесът ще бъде различна в зависимост от това, дали сте проследяване на приложение или на интервю.

Как да предприеме последващи действия по Заявление

Най-добре е да се изчака най-малко една или две седмици, преди да следи за състоянието на кандидатстване за работа, тъй като това може да отнеме на компанията поне толкова време, за да приложения за преглед и да започне планирането на интервюта.

Съвет: Много обяви за работа не се изброяват лице за контакт, така че това може да бъде предизвикателство да се намери някой, който да попитам за вашето приложение. LinkedIn може да бъде един голям ресурс за намиране на някой, за наемане на екип на компанията.

Ето няколко начина да намерите наемане мениджър и съвети, че следите им.

Как да се следи за интервю за работа

Той винаги е добра идея да отделите време, за да напишете благодарствено писмо след интервю за работа. Дали чрез електронна поща или на ръка, това е един от най-добрите начини за проследяване. Дружеството не може да се направи незабавно решение за наемане, така че не се паникьосвайте, ако не получа отговор веднага. Друг вариант е да се обадите на отдаване под наем мениджър и им благодаря. Това може да бъде един добър начин да получите представа за това дали все още сте в твърдението за тази работа.

Не спирайте Търсене на работа

Независимо от това дали сте избрали да се чака отговор на работодателя или да се опита да подтикне отговор себе си, това е важно да се поддържа включване далеч в търсенето на работа. Вие не искате да губите време в чакане да се свържем с работодател, който не се интересува от вас наемане. Вместо това, дръжте търсене на работа, докато не открие възможност.

Bottom Line

Това може да не е в теб Има много причини, работодателите не се свържем с кандидатите, както и причината да не получите може да има нищо общо с вашата квалификация за работа.

За изпълнение, ако можете да То може да бъде на стойност, че отделихте време да следи за състоянието на вашата кандидатура, ако можете да се свържете с вземащо решения, в компанията.

Не режете Търсене на работа Кратко Не спирайте търсене на работа, докато чакате да се свържем с работодател. Продължавайте, докато имате окончателна оферта, която сте готови да приемете.

 

Gravatar Image

Experienced Recruiter with a demonstrated history of working in the media production industry. Strong human resources professional with a Bachelor's degree focused in Psychology from Universitas Kristen Satya Wacana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *