Το Coronavirus μεταμορφώνει το εργατικό δυναμικό: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Posted on

Το Coronavirus μεταμορφώνει το εργατικό δυναμικό: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Το Coronavirus (COVID-19) μεταμορφώνει γρήγορα τον χώρο εργασίας και τον τρόπο διεξαγωγής της εργασίας. Από τις ενημερωμένες πολιτικές άδειας μέχρι να ζητήσουν από όλους τους πιθανούς υπαλλήλους να εργαστούν από το σπίτι, οι εργοδότες εφαρμόζουν μια ποικιλία στρατηγικών για τη διαχείριση του αντίκτυπου του κοροναϊού στο εργατικό δυναμικό.

Σημαντικό : Εάν έχετε χάσει τη δουλειά σας ή έχει αλλάξει η κατάσταση της απασχόλησής σας, ενδέχεται να δικαιούστε παροχές ανεργίας ή άδειας ασθενείας COVID-19.

Αλλαγές στο εργατικό δυναμικό λόγω του Coronavirus

Ακολουθεί ένας οδηγός για το πώς ο coronavirus αλλάζει στο σημερινό χώρο εργασίας και πώς επηρεάζει τους αιτούντες εργασία, τους υπαλλήλους και τους απολυμένους εργαζόμενους.

Περικοπές θέσεων εργασίας, απολύσεις & ανεργία

Οι αιτήσεις για ανεργία είναι οι υψηλότερες ποτέ και αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ αναφέρει ότι για την εβδομάδα που έληξε στις 18 Απριλίου 2020, το ποσό προκαταβολής για εποχικά προσαρμοσμένες αρχικές αξιώσεις ήταν 4,4 εκατομμύρια αξιώσεις. Οι συνολικές αξιώσεις ανεργίας τις τελευταίες πέντε εβδομάδες υπερβαίνουν τα 22 εκατομμύρια

Η παγκόσμια εταιρεία τοποθέτησης Challenger, Gray & Christmas, Inc. αναφέρει ότι οι εργοδότες που εδρεύουν στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν σχέδια μείωσης 246.688 περικοπών έως τις 12 Απριλίου. Αυτό αυξάνεται κατά 11% από τις 222.288 περικοπές που ανακοινώθηκαν τον Μάρτιο. Ο Απρίλιος αναμένεται να είναι ο υψηλότερος μήνας για τις ανακοινώσεις για περικοπές θέσεων εργασίας από τον Ιανουάριο του 2002, όταν ανακοινώθηκαν 248.471 περικοπές, Πάνω από 9 εκατομμύρια θέσεις εργασίας ενδέχεται να χαθούν λόγω του COVID-19.

Αυτές οι περικοπές αφορούν τις βιομηχανίες ψυχαγωγίας, μεταφορών και τεχνολογίας. Αναμένονται περισσότερες απώλειες θέσεων εργασίας λόγω ακυρωμένων εκδηλώσεων και διασκέψεων, μειώσεων ταξιδιού και ανησυχιών για την υγεία και την οικονομία.

Το LinkedIn αναφέρει ότι “Οι απολύσεις που συνδέονται με την οικονομική ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία του κορανοϊού αρχίζουν να εμφανίζονται σε όλο το εργατικό δυναμικό, με αναφορές που προέρχονται από τους τομείς της ναυτιλίας, της λιανικής και των ταξιδιών”.

Την πρόσληψη

Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των United, American Airlines και Delta, έχουν εφαρμόσει ένα πάγωμα πρόσληψης, καθυστερημένη εκπαίδευση ή περικοπή διαδρομών λόγω της μείωσης της ζήτησης. Ωστόσο, η Wall Street Journal αναφέρει ότι «οι προσπάθειες για τη διατήρηση της επιχειρησιακής συνέχειας θα μπορούσαν να ωφελήσουν τους υποψηφίους με εμπειρία στην τηλεδιάσκεψη, τη συνδεσιμότητα των πελατών και άλλα εργαλεία απομακρυσμένης εργασίας».

Επίσης, από τη θετική πλευρά, η Glassdoor αναφέρει ότι οι θέσεις εργασίας αυξάνονται ταχέως για τους υποψηφίους με τις απαιτούμενες δεξιότητες για να συγκρατήσουν και να ανταποκριθούν στο ξέσπασμα. Ο όγκος των θέσεων εργασίας σχετίζεται με τις πολιτείες με την υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης κοροναϊού.

Ορισμένες θέσεις εργασίας ακμάζουν και οι εργοδότες έχουν αυξήσει τις προσλήψεις. Οι διαδικτυακές αγορές και οι υπηρεσίες παράδοσης προσθέτουν χιλιάδες νέους υπαλλήλους και ουσιαστικές υπηρεσίες όπως η υγειονομική περίθαλψη και η αποθήκευση προσλαμβάνουν επίσης γρήγορα.

Πρωτοβουλίες στο χώρο εργασίας Coronavirus (COVID-19)

Οι ομοσπονδιακές και πολιτειακές κυβερνήσεις και οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα παρέχουν οφέλη στους εργαζομένους που επηρεάζονται από τον κοροναϊό για να παρέχουν ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον και να αποφεύγουν τις οικονομικές δυσκολίες. Οι εταιρείες αλλάζουν επίσης ροές εργασίας για να διατηρήσουν τους υπαλλήλους ασφαλείς.

Πρωτοβουλίες Εργοδοτών

Ορισμένες εταιρείες, όπως τα εστιατόρια Uber, Walmart, Instacart, Lyft και Darden, επεκτείνουν τα οφέλη που προσφέρουν προσφέροντας άδεια ασθενείας και αμειβόμενο χρόνο σε εργαζόμενους που διαφορετικά δεν θα πληρούν τις προϋποθέσεις. Τόσο οι άρρωστοι όσο και οι καραντίνας εργαζόμενοι μπορεί να είναι επιλέξιμοι, ανάλογα με την εταιρεία.

Άλλοι εργοδότες, συμπεριλαμβανομένης της Amazon, δημιουργούν ταμεία αρωγής για εργολάβους και συνεργάτες υπηρεσιών που επηρεάζονται από το COVID-19.

Κρατικές πρωτοβουλίες

Οι κρατικές υπηρεσίες εργασίας σε κράτη με υψηλό αντίκτυπο παρέχουν διευρυμένα επιδόματα ανεργίας σε απολυμένους εργαζόμενους και χαλαρώνουν τις απαιτήσεις αναζήτησης εργασίας για υπαλλήλους που είναι άρρωστοι ή σε καραντίνα. Τα κράτη εφαρμόζουν επίσης μέτρα για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις.

Για παράδειγμα, η πολιτεία της Ουάσιγκτον έχει υιοθετήσει κανόνες έκτακτης ανάγκης για την ανακούφιση του βάρους των προσωρινών απολύσεων και της καραντίνας για τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στους κανόνες ανεργίας και των φορολογικών καταθέσεων.

Πρωτοβουλίες ομοσπονδιακής κυβέρνησης

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει θεσπίσει νομοθεσία που θα επεκτείνει τις παροχές άδειας, θα διασφαλίσει την επισιτιστική ασφάλεια, θα καλύψει το κόστος δοκιμών κοραναϊού και θα βοηθήσει τις μικρές επιχειρήσεις.

Έχει εγκριθεί νομοθεσία που προβλέπει δύο εβδομάδες άδειας ασθενείας μετ ‘αποδοχών και έως και τρεις μήνες οικογενειακής και ιατρικής άδειας, δωρεάν δοκιμές ιών και πρόσθετα κεφάλαια για την επισιτιστική βοήθεια και το Medicaid.

Το Υπουργείο Εργασίας έχει εκδώσει νέες κατευθυντήριες γραμμές που περιγράφουν την ευελιξία που έχουν τα κράτη στη διαχείριση προγραμμάτων ασφάλισης ανεργίας (UI) για να βοηθήσουν τους εργαζομένους που πλήττονται από το ξέσπασμα του COVID-19.

Όταν αναζητάτε εργασία

Αυτή είναι η ώρα να εστιάσετε στην αναζήτηση εργασίας στο Διαδίκτυο, εάν δεν το κάνετε ήδη. Παρόλο που ορισμένες βιομηχανίες έχουν επηρεαστεί, άλλες συνεχίζουν να προσλαμβάνουν.

Συμβουλή : Υπάρχουν στρατηγικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να συνεχίσετε την αναζήτηση εργασίας σας κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας.

Πολλές εταιρείες είναι έτοιμες να χειριστούν τη διαδικασία αίτησης από απόσταση, οπότε μην σταματήσετε την αναζήτηση εργασίας σας. Οι εταιρείες εξακολουθούν να προσλαμβάνουν και μπορεί να υπάρχει λιγότερος ανταγωνισμός όταν όλοι βρίσκονται σε κατάσταση πανικού:

 • Συνεχίστε τη δικτύωση, ειδικά στο LinkedIn, όπου οι προσλήψεις αναζητούν ενεργά υποψηφίους.
 • Μην σταματήσετε την αναζήτηση εργασίας – συνεχίστε το κυνήγι σας για μια νέα δουλειά.

Εστίαση σε βιομηχανίες που δεν επηρεάζονται από το COVID-19. Για παράδειγμα, οι βιομηχανίες ταξιδιού, τουρισμού, μεταφορών και αναψυχής πρόκειται να παγώσουν ή να επιβραδύνουν την πρόσληψη.

Ορισμένες εταιρείες διακόπτουν όλες τις προσωπικές συνεντεύξεις, τουλάχιστον προσωρινά. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να βελτιώσετε τις  δεξιότητες συνέντευξης βίντεο  και την  τεχνική τηλεφωνικής συνέντευξης , ώστε να είστε έτοιμοι να κάνετε την καλύτερη εντύπωση.

Συμβουλή : Εάν παρακολουθείτε μια προσωπική συνέντευξη ή μια συνάντηση, το χειραψία βρίσκεται στη λίστα “παρακαλώ μην το κάνετε”.

Προσέξτε τι αγγίζετε. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) προτείνουν να μην χειραψία ή να αγγίζετε επιφάνειες υψηλής πρόσκρουσης σε δημόσιους χώρους – κουμπιά ανελκυστήρα, χειρολαβές πόρτας, χειρολισθήρες κ.λπ. Χρησιμοποιήστε έναν ιστό ή το μανίκι σας για να καλύψετε το χέρι ή το δάχτυλό σας εάν πρέπει κάτι. Πλύνετε συχνά τα χέρια σας και φέρετε μαζί σας απολυμαντικό χεριών.

Επιλογές απομακρυσμένης εργασίας

Πολλές εταιρείες προτείνουν οι εργαζόμενοι να εργάζονται στο σπίτι όταν αυτό είναι εφικτό. Σύμφωνα με το Challenger, Gray & Christmas, τουλάχιστον 28 εταιρείες έχουν αναλάβει κάποια δράση λόγω της επιδημίας COVID-19. Δεκαέξι εταιρείες έχουν προσφέρει στους εργαζομένους τους επιλογές απομακρυσμένης εργασίας και άλλες δοκιμάζουν τη δυνατότητα.

Ορισμένες εταιρείες διευκολύνουν ακόμη και τους υπαλλήλους τους να εργάζονται εξ αποστάσεως. Το Shopify προσφέρει στους εργαζομένους ένα εισόδημα 1000 $ για να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στην εργασία από το σπίτι.

Εάν η εταιρεία σας δεν έχει πολιτική εργασίας από το σπίτι, ενδέχεται να μπορείτε να ρωτήσετε εάν μπορείτε να εργαστείτε από το σπίτι τουλάχιστον μερικές φορές. Πολλοί εργοδότες τείνουν να είναι ευέλικτοι όταν υπάρχει κρίση.

Όταν δεν μπορείτε να εργαστείτε στο σπίτι

Η εργασία από το σπίτι δεν είναι επιλογή για πολλούς υπαλλήλους, αλλά υπάρχουν προφυλάξεις που μπορείτε να λάβετε για να διασφαλίσετε την ασφάλειά σας. Ελέγξτε τον ιστότοπό σας του Υπουργείου Υγείας της Πολιτείας για τις τελευταίες προειδοποιήσεις προτού ξεκινήσετε να εργάζεστε.

Για παράδειγμα, το Υπουργείο Υγείας της Φλόριντα διαθέτει μια ανοιχτή γραμμή για να ζητήσει ερωτήσεις, πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό και τη θέση των περιπτώσεων και καθοδήγηση για τις επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε τις οδηγίες CDC για την πρόληψη της εξάπλωσης του COVID-19:

 • Πλύνετε τα χέρια σας συχνά με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ειδικά αφού έχετε βρεθεί σε δημόσιο χώρο ή αφού φυσάτε τη μύτη σας, βήχας ή φτάρνισμα.
 • Εάν το σαπούνι και το νερό δεν είναι άμεσα διαθέσιμα, χρησιμοποιήστε ένα απολυμαντικό χεριών που περιέχει τουλάχιστον 60% αλκοόλ.
 • Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με έναν ιστό όταν βήχετε ή φτερνιστείτε ή χρησιμοποιείτε το εσωτερικό του αγκώνα σας.
 • Καθαρίζετε και απολυμαίνετε τις επιφάνειες που αγγίζετε συχνά καθημερινά. Αυτό περιλαμβάνει τραπέζια, πόμολα, διακόπτες φωτός, πάγκους, λαβές, γραφεία, τηλέφωνα, πληκτρολόγια, τουαλέτες, βρύσες και νεροχύτες.

Τι να κάνετε όταν είστε άρρωστοι

Εάν είστε άρρωστοι, το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να μείνετε στο σπίτι και να περιορίσετε τις δραστηριότητες εκτός του σπιτιού σας εκτός από τη λήψη ιατρικής περίθαλψης.

Οι συστάσεις του CDC για τους εργοδότες σχετικά με το πώς να χειριστούν τους άρρωστους εργαζομένους θα πρέπει να σας διευκολύνουν να  καλέσετε σε άρρωστους  εάν χρειαστεί. Ζητούν από τους εργοδότες να:

 • Ενθαρρύνετε ενεργά τους άρρωστους υπαλλήλους να μείνουν στο σπίτι.
 • Βεβαιωθείτε ότι οι πολιτικές άδειας ασθενείας είναι ευέλικτες και συνεπείς με τις οδηγίες για τη δημόσια υγεία και ότι οι εργαζόμενοι γνωρίζουν αυτές τις πολιτικές.
 • Δεν απαιτείται σημείωση παρόχου υγειονομικής περίθαλψης για υπαλλήλους που είναι άρρωστοι με οξεία αναπνευστική νόσο για να επικυρώσουν την ασθένειά τους ή να επιστρέψουν στην εργασία τους.
 • Διατηρήστε ευέλικτες πολιτικές που επιτρέπουν στους υπαλλήλους να μείνουν σπίτι για να φροντίζουν ένα άρρωστο μέλος της οικογένειας.

Sick Time και Sick Pay

Η επιλεξιμότητα για αναρρωτική άδεια από την εργασία, αμειβόμενη ή μη αμειβόμενη, εξαρτάται από την κατάσταση στην οποία κατοικείτε και από τον εργοδότη σας.

Σημαντικό : Τα οφέλη από τις ομοσπονδιακές, πολιτειακές και εταιρικές παροχές λόγω αναρρωτικής άδειας μπορεί να αναβαθμιστούν εάν θεσπιστούν νέοι κανονισμοί λόγω του κοροναϊού. Επικοινωνήστε με τον εργοδότη σας για οδηγίες.

Ομοσπονδιακή άρρωστη άδεια

Ο νόμος περί οικογενειακών και ιατρικών αδειών (FMLA) επιτρέπει στους επιλέξιμους υπαλλήλους των καλυμμένων εργοδοτών να λαμβάνουν άμισθη, προστατευόμενη από την εργασία άδεια για συγκεκριμένους οικογενειακούς και ιατρικούς λόγους.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενέκρινε νομοθεσία έκτακτης ανάγκης, το Families First Coronavirus Response Act, που προβλέπει εκτεταμένη άδεια μετ ‘αποδοχών και οικογενειακή ιατρική άδεια για καλυμμένους υπαλλήλους και αυτοαπασχολούμενους εργαζομένους λόγω του κοροναϊού.

Δημόσια άδεια

Ορισμένες πολιτείες έχουν νόμους που παρέχουν παροχές λόγω άδειας ασθενείας. Τα οφέλη και η επιλεξιμότητα ποικίλλουν ανάλογα με την τοποθεσία, οπότε επικοινωνήστε με το Υπουργείο Εργασίας στην τοποθεσία σας για οδηγίες σχετικά με το τι είναι διαθέσιμο.

Πολιτική της εταιρείας

Ελέγξτε την πολιτική της εταιρείας σας σχετικά με την αναρρωτική άδεια. Λόγω της σοβαρότητας του κοροναϊού, οι εταιρείες γίνονται πιο ευέλικτες προκειμένου να διατηρήσουν το εργατικό δυναμικό τους ασφαλές. Εάν είστε συμβασιούχος, επικοινωνήστε με τις εταιρείες στις οποίες εργάζεστε για να δείτε εάν έχουν εφαρμόσει ένα ταμείο αρωγής για τους εργαζόμενους. Μπορεί να δικαιούστε παροχές.

Αποζημίωση ανεργίας

Όταν δεν εργάζεστε χωρίς δικό σας σφάλμα, ενδέχεται να δικαιούστε ανεργία. Το πρόγραμμα ασφάλισης ανεργίας της ομοσπονδιακής πολιτείας παρέχει παροχές ανεργίας σε επιλέξιμους εργαζόμενους που είναι άνεργοι χωρίς δικό τους σφάλμα και που πληρούν άλλες προϋποθέσεις επιλεξιμότητας του κρατικού δικαίου.

Σημαντικό : Τα κριτήρια για την επιλεξιμότητα ανεργίας αλλάζουν καθώς συνεχίζεται η πανδημία, γι ‘αυτό ελέγχετε συχνά για ενημερώσεις.

Το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ έχει δώσει στα κράτη την ευελιξία να τροποποιήσουν τους νόμους τους για να παρέχουν επιδόματα ανεργίας σε πολλά σενάρια που σχετίζονται με το COVID-19. Για παράδειγμα, ο ομοσπονδιακός νόμος επιτρέπει στις πολιτείες να πληρώνουν παροχές όταν:

 • Ένας εργοδότης διακόπτει προσωρινά τις δραστηριότητές του λόγω του COVID-19, εμποδίζοντας τους υπαλλήλους να έρχονται στη δουλειά.
 • Ένα άτομο βρίσκεται σε καραντίνα με την προσδοκία να επιστρέψει στη δουλειά μετά το τέλος της καραντίνας.
 • Ένα άτομο εγκαταλείπει την εργασία λόγω του κινδύνου έκθεσης ή μόλυνσης ή για τη φροντίδα ενός μέλους της οικογένειας.

Επιπλέον, ορισμένα κράτη έχουν επεκτείνει τα προγράμματα αποζημίωσης ανεργίας λόγω του κορανοϊού. Οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να ελέγξουν τον κατάλληλο ιστότοπο της κρατικής κυβέρνησης για να δουν εάν υπάρχει διαθέσιμη καθοδήγηση για την ασφάλιση ανεργίας για κάθε κράτος.

Για παράδειγμα, η Καλιφόρνια παρέχει παροχές εάν πληροίτε τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας και είστε άνεργοι για λόγους όπως οι εξής:

 • Οι ώρες σας μειώνονται λόγω της καραντίνας.
 • Αποχωρίσατε από τον εργοδότη σας κατά τη διάρκεια της καραντίνας.
 • Υπόκειται σε καραντίνα που απαιτείται από ιατρό ή πολιτεία ή τοπικό υπεύθυνο υγείας.

Επιπλέον, δεν θα απαιτείται να αναζητάτε εργασία κάθε εβδομάδα. Η Καλιφόρνια έχει επίσης παραιτηθεί από την περίοδο αναμονής μιας εβδομάδας για όσους είναι άνεργοι ή άτομα με ειδικές ανάγκες λόγω του COVID-19.

Ακόμα κι αν είναι ένα πρόγραμμα ομοσπονδιακού κράτους, οι παροχές διαχειρίζονται οι  κρατικές υπηρεσίες ανεργίας . Ελέγξτε τον ιστότοπο για την κατάστασή σας για λεπτομέρειες σχετικά με τα βασικά και διευρυμένα οφέλη του coronavirus, εάν υπάρχουν. Θα πρέπει να μπορείτε να υποβάλετε αίτηση online για αποζημίωση ανεργίας .

Οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό το άρθρο δεν αποτελούν νομικές συμβουλές και δεν υποκαθιστούν αυτές τις συμβουλές. Οι πολιτειακοί και ομοσπονδιακοί νόμοι αλλάζουν συχνά και οι πληροφορίες σε αυτό το άρθρο ενδέχεται να μην αντικατοπτρίζουν τους νόμους της πολιτείας σας ή τις πιο πρόσφατες αλλαγές στη νομοθεσία. 

Gravatar Image

Experienced Recruiter with a demonstrated history of working in the media production industry. Strong human resources professional with a Bachelor's degree focused in Psychology from Universitas Kristen Satya Wacana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *