Πώς μια ενημερωτική συνέντευξη μπορεί να ενισχύσει την καριέρα σας

Posted on

Πώς μια ενημερωτική συνέντευξη μπορεί να ενισχύσει την καριέρα σας

Χρησιμοποιείται επιδέξια, μια ενημερωτική συνέντευξη είναι μια από τις πιο πολύτιμες πηγές επαγγελματικών πληροφοριών. Αν και η συζήτηση μπορεί να καλύπτει ορισμένες από τις ίδιες βασικές πληροφορίες σε έναν ιστότοπο της εταιρείας, παρουσιάζει ευκαιρίες για μια ευέλικτη εσωτερική άποψη ενός τομέα εργασίας που δεν συγκρίνεται με άλλες πηγές.

Τι είναι μια ενημερωτική συνέντευξη;

Αυτός ο τύπος συνέντευξης διεξάγεται για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με μια θέση εργασίας, τομέα καριέρας, κλάδο ή εταιρεία. Δεν είναι συνέντευξη για δουλειά. Αντίθετα, είναι μια ευκαιρία να μιλήσετε με ένα άτομο που εργάζεται σε έναν τομέα για τον οποίο θα θέλατε να μάθετε περισσότερα.

Συμβουλή : Μέσα από μια ενημερωτική συνέντευξη, μπορείτε να μάθετε για έναν συγκεκριμένο τύπο εργασίας, την επαγγελματική πορεία ενός ατόμου ή λεπτομέρειες σχετικά με έναν κλάδο ή εταιρεία.

Μέσα από τη συζήτηση, μπορείτε (ελπίζουμε) να ανακαλύψετε πώς είναι η δουλειά ενός ατόμου, τι κάνει, ποιες ευθύνες έχει και πώς είναι να εργάζεστε στη δουλειά του στην εταιρεία του.

Πώς να βρείτε άτομα για να μιλήσετε

Το δίκτυό σας μπορεί να σας βοηθήσει. Μπορείτε να απευθυνθείτε σε φίλους, συγγενείς και γνωστούς για να δείτε αν γνωρίζουν κάποιον στον κλάδο που σας ενδιαφέρει να εξερευνήσετε και αν μπορούν να κάνουν μια σύνδεση. Εάν υπάρχει μια συγκεκριμένη εταιρεία στην οποία θα θέλατε να εργαστείτε, εξετάστε το ενδεχόμενο να αναθέσετε σε κάποιον μέσω του LinkedIn για να ζητήσετε μια ενημερωτική συνέντευξη. Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε με άτομα που συναντήσατε κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων δικτύωσης ή εκθέσεων εργασίας.

Τα οφέλη των ενημερωτικών συνεντεύξεων

Η ενημερωτική συνέντευξη μεταδίδει τις εμπειρίες και τις εντυπώσεις από πρώτο χέρι κάποιου στο επάγγελμα και κατευθύνεται από τις ερωτήσεις σας.

Συνέντευξη χωρίς άγχος

Μια ενημερωτική συνέντευξη είναι λιγότερο αγχωτική τόσο για εσάς όσο και για τον εργοδότη από μια τυπική συνέντευξη εργασίας .  Είστε αυτός που έχει τον έλεγχο. Μπορείτε να συζητήσετε τι γίνεται σε καθημερινή βάση και να το συσχετίσετε με τα δικά σας ενδιαφέροντα και συναισθήματα. Πέρα από τα πλεονεκτήματα της απόκτησης πολύτιμων πληροφοριών σταδιοδρομίας, η ενημερωτική συνέντευξη παρέχει την ευκαιρία να χτίσετε την αυτοπεποίθηση και να βελτιώσετε την ικανότητά σας να χειρίζεστε μια συνέντευξη για δουλειά .

Εσωτερικές Πληροφορίες 

Επειδή αυτή η συζήτηση δεν επικεντρώνεται σε μια δουλειά, μπορεί να είναι λίγο πιο ειλικρινής. Η ερώτηση για θέματα που είναι συνήθως ταμπού σε μια πρώτη επίσημη συνέντευξη (όπως μισθός, επιδόματα και ώρες) είναι αποδεκτή. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι το άτομο με το οποίο μιλάτε θα μοιραστεί δύσκολες πτυχές του κλάδου, καθώς και θετικές. Μπορείτε επίσης να λάβετε συμβουλές και συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ενισχύσετε την αίτησή σας. Για παράδειγμα, εάν το άτομο με το οποίο μιλάτε συνεχίζει να χρησιμοποιεί ένα συγκεκριμένο τσιτάτο, ίσως θελήσετε να το συμπεριλάβετε στη συνοδευτική σας επιστολή.

Χτίζοντας Σχέσεις

Ένα μεγάλο μέρος μιας επιτυχημένης αναζήτησης εργασίας είναι αυτό που γνωρίζετε. Οι συνδέσεις σας μπορεί να γνωρίζουν για θέσεις εργασίας που δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμα ή μπορούν να κάνουν πολύτιμες συστάσεις. Μέσω αυτής της ενημερωτικής συνέντευξης, επεκτείνετε το δίκτυό σας.

Πώς να πραγματοποιήσετε μια ενημερωτική συνέντευξη

Θα πρέπει να θεωρείτε κάθε συνέντευξη ως ένα επαγγελματικό ραντεβού και να συμπεριφέρεστε με επαγγελματικό τρόπο.

Εάν έχετε ξεκαθαρίσει, εκ των προτέρων, τον ρητό σκοπό της συνέντευξής σας, κατά πάσα πιθανότητα, θα βρείτε την επαφή σας ένα ενδιαφερόμενο και χρήσιμο άτομο.

Θυμηθείτε την ώρα του ραντεβού και εμφανιστείτε αμέσως για τη συνέντευξή σας. Δεν πρέπει να είστε ούτε πολύ χαλαρά ντυμένοι ούτε υπερβολικά ντυμένοι. Η κανονική επαγγελματική ενδυμασία είναι κατάλληλη. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε το όνομα του ατόμου που συναντάτε, τη σωστή προφορά του ονόματός του/της και τον τίτλο της θέσης του/της. Κάντε κάποια έρευνα για το άτομο και την εταιρεία του.

Ελάτε με ερωτήσεις και ετοιμαστείτε να κατευθύνετε τη συζήτηση. Φροντίστε να προσέχετε τον χρόνο του ατόμου. Επιδιώξτε να διατηρήσετε τη συνομιλία σύντομη (περίπου 15 έως 30 λεπτά), εκτός εάν έχετε συμφωνήσει εκ των προτέρων σε διαφορετικό χρονικό πλαίσιο. Και, θυμηθείτε: η επαφή σας μπορεί επίσης να σας κάνει ερωτήσεις. Να είστε έτοιμοι με ένα γήπεδο ανελκυστήρα .

Ενημερωτικές ερωτήσεις για συνέντευξη

Επειδή υπάρχουν τόσες πολλές ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε στην ενημερωτική συνέντευξη, τα άτομα μερικές φορές κρατούν σημειώσεις κατά τη διάρκεια της συνάντησης. Ένας περιορισμένος αριθμός σημειώσεων δικαιολογείται υπό τον όρο ότι η επαφή σας είναι αποδεκτή και ότι δεν διακόπτει την επικοινωνία μεταξύ σας.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, προσπαθήστε να κάνετε ερωτήσεις που ξεπερνούν αυτό που θα μπορούσατε να μάθετε μέσω μιας γρήγορης διαδικτυακής αναζήτησης. Μπορείτε να ρωτήσετε το άτομο για το ταξίδι του σε αυτή τη θέση, για μια περιγραφή των καθημερινών του ευθυνών και για συμβουλές που θα σας πρόσφεραν ως κάποιος που ενδιαφέρεται να εργαστεί στον τομέα.

Μετά τη συνέντευξη, σκιαγραφήστε μια σύντομη περίληψη των θεμάτων που καλύπτονται και των πληροφοριών που ανακαλύψατε. Αυτό θα απαιτήσει μόνο λίγα λεπτά και θα διασφαλίσει ότι θα θυμάστε τα σημαντικά σημεία που συζητήθηκαν. Αργότερα, χρησιμοποιώντας το περίγραμμα σας, μπορείτε να δημιουργήσετε μια πιο λεπτομερή αναφορά της συνέντευξης.

Επαγγελματικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε

 1. Ποιος είναι ο τίτλος του ατόμου που παίρνετε συνέντευξη;
 2. Ποιοι είναι άλλοι κοινώς χρησιμοποιούμενοι τίτλοι για τη θέση;
 3. Ποια είναι τα καθήκοντα που εκτελούνται κατά τη διάρκεια μιας τυπικής ημέρας, εβδομάδας, μήνα, έτους; Έχει μια καθορισμένη ρουτίνα; Πόση ποικιλία υπάρχει σε καθημερινή βάση; Καθώς το άτομο περιγράφει τα καθήκοντα, ρωτήστε ποιες δεξιότητες χρειάζονται.
 4. Ποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα προτείνεται ως προετοιμασία; Ρωτήστε για τη διάκριση μεταξύ των μαθημάτων που είναι επιθυμητά και εκείνων που είναι απαραίτητα.
 5. Ποια είδη μαθημάτων είναι πιο πολύτιμα για να αποκτήσετε τις απαραίτητες δεξιότητες για την επιτυχία σε αυτό το επάγγελμα; Ρωτήστε για τη διάκριση μεταξύ των μαθημάτων που είναι επιθυμητά και εκείνων που είναι απαραίτητα.
 6. Τι πτυχίο ή πιστοποιητικό αναζητούν οι εργοδότες;
 7. Τι είδους εμπειρία εργασίας/ πρακτικής άσκησης θα αναζητούσαν οι εργοδότες σε έναν υποψήφιο για εργασία και πώς αποκτά ένα άτομο αυτήν την εμπειρία;
 8. Συνιστώνται συμμαθητικές δραστηριότητες;
 9. Ποια βήματα (εκτός από την εκπλήρωση εκπαιδευτικών και βιωματικών απαιτήσεων ) είναι απαραίτητα για να εισχωρήσετε σε αυτό το επάγγελμα (π.χ. εξετάσεις, συνέντευξη, συμμετοχή σε σωματεία);
 10. Ποιες είναι οι σημαντικές λέξεις-κλειδιά ή τσιτάτα που πρέπει να συμπεριλάβετε σε ένα  βιογραφικό  ή  συνοδευτική επιστολή  κατά την αναζήτηση εργασίας στο χωράφι;
 11. Ποιες είναι οι ευκαιρίες για πρόοδο και σε ποια θέση; Απαιτείται πτυχίο προχωρημένου επιπέδου, και αν ναι, σε ποιον κλάδο;
 12. Ποιες δεξιότητες είναι πιο σημαντικό να αποκτηθούν (δηλαδή, ποιες  δεξιότητες αναζητούν οι εργοδότες);
 13. Ποια είναι τα κύρια, ή πιο σημαντικά, προσωπικά χαρακτηριστικά επιτυχίας στον χώρο;
 14. Ποια είναι τα διαφορετικά περιβάλλοντα στα οποία μπορούν να εργάζονται τα άτομα σε αυτό το επάγγελμα (δηλαδή, εκπαιδευτικά ιδρύματα, επιχειρήσεις, μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί);
 15. Ποια άλλα είδη εργαζομένων αλληλεπιδρούν συχνά με αυτή τη θέση;
 16. Υπάρχουν ενδείξεις διαφορετικής μεταχείρισης μεταξύ ανδρών και γυναικών εργαζομένων όσον αφορά τα καθήκοντα εργασίας, τις αμοιβές και τις ευκαιρίες για ανέλιξη;
 17. Ποιες είναι οι προοπτικές απασχόλησης στη γεωγραφική περιοχή του συμβούλου; Πού είναι οι καλύτερες προοπτικές απασχόλησης; Ποιες είναι οι προοπτικές απασχόλησης στην εταιρεία συμβούλων; Είναι η κινητικότητα απαραίτητος παράγοντας επιτυχίας;
 18. Ποια είναι μερικά σχετικά επαγγέλματα;
 19. Ποια είναι τα διαφορετικά εύρη μισθών;
 20. Ο τυπικός εργαζόμενος έχει καθορισμένο πρόγραμμα ή είναι ευέλικτο το ωράριο;
 21. Ποιες είναι οι απαιτήσεις και οι απογοητεύσεις που συνήθως συνοδεύουν αυτό το είδος εργασίας;
 22. Υπάρχει μια τυπική αλυσίδα εντολών σε αυτόν τον τομέα;
 23. Πώς μπορείτε να προσδιορίσετε ότι έχετε την ικανότητα ή τις δυνατότητες να είστε επιτυχημένοι σε αυτό το συγκεκριμένο επάγγελμα;
 24. Είναι αυτό ένα ταχέως αναπτυσσόμενο πεδίο; Είναι δυνατόν να προβλεφθούν οι μελλοντικές ανάγκες των εργαζομένων σε αυτόν τον τομέα;
 25. Ποιοι τύποι τεχνολογίας χρησιμοποιούνται και πώς χρησιμοποιούνται;
 26. Πού βρίσκονται οι λίστες θέσεων εργασίας;
 27. Ποιες θέσεις εισαγωγικού επιπέδου υπάρχουν σε αυτόν τον τομέα που μπορεί να εξετάσει ένας απόφοιτος φιλελεύθερων τεχνών;
 28. Τι γνωρίζει τώρα ο σύμβουλος που θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζει πότε ήταν στη θέση σας;

Λειτουργικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε

 1. Πόσες ώρες εργάζεται ο σύμβουλος;
 2. Τι είδους εκπαίδευση έχει ο σύμβουλος;
 3. Ποια ήταν η επαγγελματική πορεία του συμβούλου από το κολέγιο μέχρι σήμερα;
 4. Ποιες είναι οι ικανοποιητικές πτυχές της εργασίας του συμβούλου;
 5. Ποιες είναι οι μεγαλύτερες πιέσεις, καταπονήσεις ή ανησυχίες στην εργασία;
 6. Ποιες είναι οι κύριες εργασιακές ευθύνες;
 7. Ποια είναι τα πιο δύσκολα προβλήματα και αποφάσεις με τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσει ο σύμβουλος;
 8. Τι είναι πιο δυσάρεστο στη δουλειά; Είναι αυτό χαρακτηριστικό του γηπέδου;
 9. Πώς θα περιέγραφε ο σύμβουλος την ατμόσφαιρα/την κουλτούρα του χώρου εργασίας;
 10. Πιστεύει ο σύμβουλος ότι παραλείψατε κάποιες σημαντικές ερωτήσεις που θα ήταν χρήσιμες για να μάθετε περισσότερα για τη δουλειά ή το επάγγελμα;
 11. Μπορεί ο σύμβουλος να προτείνει άλλους που μπορεί να είναι πολύτιμες πηγές για εσάς;

Συνέχεια με ένα ευχαριστήριο σημείωμα

Γράψτε ένα  ευχαριστήριο σημείωμα  στα άτομα από τα οποία πήρατε συνέντευξη. Αναφέρετε ξανά σε αυτούς εάν έχετε ακολουθήσει οποιεσδήποτε προτάσεις. Μπορείτε επίσης να συνδεθείτε μαζί τους στο LinkedIn, αν δεν το έχετε κάνει ήδη.

Χτίζοντας μια ισχυρή σχέση με επαφές σταδιοδρομίας, ενισχύετε την πιθανότητα να σας προσφέρουν βοήθεια με την αναζήτηση εργασίας όταν είστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα στη διαδικασία αναζήτησης εργασίας.

 

Gravatar Image

Experienced Recruiter with a demonstrated history of working in the media production industry. Strong human resources professional with a Bachelor's degree focused in Psychology from Universitas Kristen Satya Wacana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *