Πρέπει να δημοσιεύσετε το βιογραφικό σας στο TikTok;

Posted on

Πρέπει να δημοσιεύσετε το βιογραφικό σας στο TikTok;

Εάν βρίσκεστε στο TikTok, τη δημοφιλή εφαρμογή κοινωνικών μέσων που διαθέτει σύντομα βίντεο, ίσως έχετε συνηθίσει να τη θεωρείτε ψυχαγωγία, με πολλές ειδήσεις και πληροφορίες. Αλλά όπως και με άλλες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων όπως το Facebook , το LinkedIn και το Twitter, το TikTok μπορεί επίσης να ενσωματωθεί στην αναζήτηση εργασίας σας. Για παράδειγμα, ακολουθώντας hashtags όπως #careertok και #jobsearch οδηγεί σε μια ατελείωτη ροή TikToks που προσφέρει συμβουλές και συμβουλές.

Για να σας βοηθήσουμε να προσδιορίσετε εάν το TikTok είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την καριέρα σας, θα συζητήσουμε το εργαλείο TikTok βιογραφικά, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της δημοσίευσης του βιογραφικού σας στο κοινωνικό δίκτυο και συμβουλές για να το κάνετε.

Βασικά Takeaways

 • Δεν χρειάζεται να δημοσιεύσετε το βιογραφικό σας στο TikTok. Μπορεί να μην είναι το πιο βιώσιμο εργαλείο πρόσληψης για τους εργοδότες (προς το παρόν), οπότε αν αισθάνεστε πιο άνετα με ένα έντυπο βιογραφικό, μείνετε σε αυτό.
 • Τα βιογραφικά του TikTok μπορεί να είναι διασκεδαστικά στη δημιουργία, να τονίσουν καλύτερα τα δυνατά σας σημεία και να τραβήξουν την προσοχή. Ωστόσο, η ανάρτηση βιογραφικών στην πλατφόρμα μπορεί να είναι χρονοβόρα, να παρέχει περιορισμένο χώρο για να προωθήσετε τον εαυτό σας, να οδηγήσει σε προκατάληψη και να μην ταιριάζει στην προσωπικότητά σας.
 • Όπως σχεδόν οτιδήποτε σχετίζεται με την αναζήτηση εργασίας σας, θα θέλετε να προγραμματίσετε και να προετοιμαστείτε πριν ξεκινήσετε. Μάθετε τι πρόκειται να πείτε, σκεφτείτε οπτικά και βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε σε καλό περιβάλλον πριν από τη λήψη και την κοινή χρήση.

Συνέχεια TikTok

Πολλοί χρήστες δεν σαρώνουν απλώς παθητικά το TikTok για συμβουλές – χρησιμοποιούν την εφαρμογή ως εργαλείο εφαρμογής και για κοινή χρήση βιογραφικών βίντεο. Τον Ιούλιο του 2021, η TikTok ξεκίνησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα γνωστό ως TikTok Resumes για να ενθαρρύνει αυτές τις προσπάθειες και γνωστές εταιρείες όπως η Chipotle και η Target προσκάλεσαν άτομα να υποβάλουν αίτηση για θέσεις εισαγωγικού επιπέδου μέσω της εφαρμογής. 1

«Αν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε τη λειτουργία TikTok Resumes, θα κόψετε τη γραμμή και θα σας λογοδοτήσουν για συνεντεύξεις πιο γρήγορα από ό,τι αμέτρητα άτομα που αναζητούν εργασία που πιστεύουν ότι αυτό είναι μόδα», δήλωσε ο Rob Barnett, σύμβουλος αναζήτησης και συγγραφέας του Next Job, Best Job: Οι 11 στρατηγικές του A Headhunters για να προσληφθείς τώρα

Συμβουλή : Οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να αποτελέσουν τεράστιο πλεονέκτημα για την αναζήτηση εργασίας σας—απλώς φροντίστε να έχετε υπόψη σας αυτά τα πρέπει και τα μη.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα πιθανά μειονεκτήματα στη δημοσίευση του βιογραφικού σας στο TikTok—η τακτική δεν είναι για όλους. Για παράδειγμα, εάν δεν είστε χρήστης της πλατφόρμας, μπορεί να μην αξίζει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό μόνο για να κάνετε αίτηση για θέσεις εργασίας.

Μάθετε περισσότερα για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της δημοσίευσης του βιογραφικού σας στο TikTok, μαζί με συμβουλές που πρέπει να έχετε υπόψη σας εάν χρησιμοποιείτε την εφαρμογή στην αναζήτηση εργασίας.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της δημοσίευσης βιογραφικού στο TikTok

Δείτε τι πρέπει να έχετε υπόψη σας πριν δημοσιεύσετε το βιογραφικό σας στο TikTok.

Πλεονεκτήματα

 • Η δημιουργία τους μπορεί να είναι διασκεδαστική. Εάν έχετε ενεργή παρουσία στο TikTok και αγαπάτε τη χρήση της πλατφόρμας, μπορεί να είναι σχετικά εύκολο για εσάς να δημιουργήσετε ένα TikTok και ίσως να είναι κάτι πιο διασκεδαστικό από τη συνηθισμένη ρουτίνα σύνταξης συνοδευτικών επιστολών.
 • Τα βιογραφικά του TikTok μπορεί να κάνουν καλύτερη δουλειά αναδεικνύοντας τα δυνατά σας σημεία. “Τα βίντεο βοηθούν την προσωπικότητα και την αυτοπεποίθησή σας να εμφανιστεί – σε αντίθεση με ένα τυπικό βιογραφικό”, είπε ο Andrew Fennell, πρώην υπεύθυνος προσλήψεων και διευθυντής στο StandOut CV, μια υπηρεσία βιογραφικών και συμβουλών σταδιοδρομίας, στο The Balance μέσω email.
 • Θα μπορούσε να είναι σχετικό. Σίγουρα, αν θέλετε να εργαστείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή σε ρόλους που περιλαμβάνουν δημόσιες σχέσεις ή μάρκετινγκ, το βιογραφικό του TikTok μπορεί να είναι ένας τρόπος να δείξετε τα δυνατά σας σημεία στους μάνατζερ προσλήψεων. Θα μπορούσε σχεδόν να λειτουργήσει ως ακρόαση ή χαρτοφυλάκιο. «Πολλές σύγχρονες δουλειές απαιτούν σημαντική τεχνική τεχνογνωσία, αναζητώντας αυτούς που μπορούν να επεξεργάζονται βίντεο, να συνδυάζουν τον ήχο και να κάνουν τα πράγματα διασκεδαστικά. Η δημιουργία ενός τέλειου TikTok για pixel δείχνει τη δημιουργική σας εμπειρία», δήλωσε ο Flynn Zaiger, Διευθύνων Σύμβουλος του Online Optimism, μιας εταιρείας μάρκετινγκ TikTok, σε ένα email στο The Balance.
 • Τα βιογραφικά του TikTok μπορεί να τραβήξουν την προσοχή. Δημοσιεύστε ένα βιογραφικό βίντεο στο TikTok και “έχει την ευκαιρία να γίνει viral, να κοινοποιηθεί και πιθανώς να το δουν άτομα στον κλάδο που στοχεύετε”, είπε ο Fennell. Επιπλέον, μπορείτε να συνδεθείτε με την εταιρεία των ονείρων σας χρησιμοποιώντας hashtags και σχετικές ετικέτες, λέει.

 Μειονεκτήματα

 • Προσοχή στις πιθανότητες μεροληψίας. Όταν μοιράζεστε ένα έντυπο βιογραφικό, οι εργοδότες δεν βλέπουν πώς μοιάζετε. (Με σπάνιες εξαιρέσεις, όπως για άτομα που κάνουν αίτηση για δουλειά μοντέλου ή υποκριτικής, δεν είναι σκόπιμο να συμπεριλάβετε φωτογραφίες στο βιογραφικό σας.) «Πολλοί εργοδότες έχουν αρχίσει να εργάζονται ενεργά για να μειώσουν την προκατάληψη στα βιογραφικά, χρησιμοποιώντας διαδικασίες πρόσληψης που αφαιρούν το φύλο, τα ονόματα ή ακόμη και εκπαιδευτικό υπόβαθρο για τη μείωση της συστημικής προκατάληψης», είπε ο Zaiger. Αλλά με ένα βιογραφικό βίντεο, οι εργοδότες θα δουν την εμφάνισή σας από την πρώτη στιγμή. Αυτό μπορεί να επιτρέψει συνειδητή ή ασυνείδητη μεροληψία από την πλευρά των διευθυντών προσλήψεων – η εμφάνιση σας θα μπορούσε να είναι ένας παράγοντας για το αν οι εργοδότες προσεγγίζουν ή όχι.
 • Θα μπορούσε να είναι χρονοβόρο. Τα βίντεο TikTok είναι σύντομα, αλλά η μετάδοση ενός συνεκτικού, κατάλληλου για την εργασία μηνύματος σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να είναι δύσκολη. Αυτό το βίντεο διάρκειας δευτερολέπτων μπορεί να χρειαστούν ώρες για να δημιουργηθεί.
 • Ο χώρος είναι περιορισμένος. Σε τακτικά βιογραφικά σε χαρτί, οι άνθρωποι μερικές φορές δυσκολεύονται να περιορίσουν την εμπειρία τους. Κάποια στιγμή στην καριέρα σας, ένα μονοσέλιδο βιογραφικό μπορεί να γίνει αδύνατο. Τώρα σκεφτείτε να αναδείξετε την εμπειρία σας μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο, ιδιαίτερα με πιο λεπτομερείς, σοβαρές λεπτομέρειες. «Ενώ το TikTok μπορεί να επιδείξει την προσωπικότητά σας, είναι λίγο πιο δύσκολο να χρησιμοποιήσετε τις πιο σοβαρές πτυχές του χαρτοφυλακίου ή της εμπειρίας σας σε ένα τόσο σύντομο κλιπ», είπε ο Zaiger.
 • Οι εργοδότες και οι διευθυντές προσλήψεων μπορεί να μην το βλέπουν καν. Πολλοί άνθρωποι μπορεί να δουν το βιογραφικό σας TikTok. Θα είναι όμως οι σωστοί άνθρωποι; Εάν οι υπεύθυνοι προσλήψεων εταιρειών και οι διευθυντές προσλήψεων δεν αφιερώνουν χρόνο στην εφαρμογή έχοντας κατά νου τις προσλήψεις, ενδέχεται να μην μπορείτε να τραβήξετε την προσοχή τους. Και ορισμένες βιομηχανίες μπορεί να μην βλέπουν το βιογραφικό του TikTok ως επαγγελματικό παιχνίδι — σκεφτείτε το νόμο, την ιατρική, τα οικονομικά, σημειώνει ο Fennell.
 • Δεν είναι για όλους. Ένα βιογραφικό βίντεο μπορεί να μην είναι το καλύτερο για εσάς. “Αν δεν είστε σίγουροι για την κάμερα, είναι καλύτερο να μην χρησιμοποιήσετε αυτήν τη μέθοδο”, είπε ο Fennell.
 • Μπορείς να γίνεις viral. Αυτό θα μπορούσε να είναι επαγγελματίας, εάν οδηγήσει στο να τραβήξετε την προσοχή των διευθυντών προσλήψεων σε εταιρείες όπου θα θέλατε να εργαστείτε. Η άλλη πλευρά, σύμφωνα με τον Fennell, είναι ότι εάν το βίντεο κοινοποιείται ευρέως, ενδέχεται να λάβετε κάποια αρνητικά σχόλια.

Αν η δημοσίευση του βιογραφικού σας στο TikTok είναι λίγο άβολα, δεν είστε μόνοι.

Σε μια έρευνα του Αυγούστου 2021 Gen Z που διεξήχθη από την Tallo, μια διαδικτυακή πλατφόρμα που συνδέει φοιτητές με κολέγια και εταιρείες, το 48% ένιωθε άνετα με την ιδέα της δημιουργίας βιογραφικού βίντεο—και το 48% όχι. Και μόνο το 26% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα δημοσιεύσει το βιογραφικό του στην πλατφόρμα του TikTok.

Συμβουλές για τη δημοσίευση του βιογραφικού σας στο TikTok

Εάν δημοσιεύετε το βιογραφικό σας στο TikTok, φροντίστε να έχετε υπόψη σας τις ακόλουθες τακτικές.

Εξασκηθείτε πριν δημοσιεύσετε

Μην δημιουργείτε το βιογραφικό σας TikTok χωρίς να εξασκηθείτε πρώτα, συνιστά η Fennell. Θα θέλετε τα λόγια σας να είναι «συνοπτικά» και «καλά δομημένα», είπε, με στόχο να προβάλετε την προσωπικότητά σας αλλά να διατηρήσετε την εμφάνισή σας επαγγελματική.

Μπορεί να είναι χρήσιμο να δημιουργήσετε ένα σενάριο. «Ενώ μερικά από τα καλύτερα TikToks μπορούν να αισθάνονται αυθόρμητα, τα βιογραφικά του TikTok θα πρέπει να προγραμματιστούν», είπε ο Zaiger, σημειώνοντας ότι η καταγραφή αυτού που θέλετε να πείτε σημαίνει ότι δεν θα ξεχάσετε τίποτα σημαντικό.

Αλλά ακόμα κι αν δουλεύετε σε ένα σενάριο, προσπαθήστε να ακούγεστε φυσικός—όχι άκαμπτος και υπερβολικά δοκιμασμένος. «Μη μιλάς σαν άτομο στην κάμερα. Επικοινωνήστε ακριβώς όπως θα κάνατε αν κάθεστε πρόσωπο με πρόσωπο με το επόμενο αφεντικό σας», είπε ο Barnett.

Σημαντικό : Βεβαιωθείτε ότι ο λογαριασμός σας είναι δημόσιος ώστε οι εταιρείες να μπορούν να δουν το βιογραφικό σας.

Εκμεταλλευτείτε τα οπτικά

Πηγαίνετε πέρα ​​από το να μιλάτε στην κάμερα και χρησιμοποιήστε όλα τα γραφικά που μπορείτε για να υποστηρίξετε την υποψηφιότητά σας. “Συμπεριλάβετε φωτογραφίες των επιτευγμάτων της καριέρας σας (βραβεία, κάλυψη από τον Τύπο, φωτογραφίες, κ.λπ.) καθώς και γραφικά, για να ενισχύσετε αυτό που λέτε”, είπε ο Fennell.

Ρυθμίστε τη Σκηνή

Σκεφτείτε τι φοράτε, τι υπάρχει στο φόντο σας και τη γενική εμφάνιση του βίντεο επίσης. Προφανώς, το TikTok είναι ένα απλό μέσο για την δημοσίευση βιογραφικού. Ωστόσο, να είστε προσεκτικοί σχετικά με το είδος της εντύπωσης που στέλνετε με το βίντεο.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα γίνουν κάποιες μικρές επενδύσεις. «Ένα ring light, ή καλύτερα φόντο, μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε ένα βιογραφικό TikTok με ερασιτεχνική εμφάνιση και επαγγελματική εμφάνιση», είπε ο Zaiger.

Να είστε προσεκτικοί σχετικά με αυτό που παρουσιάζετε

Θυμηθείτε, το TikTok σας θα μπορούσε να το δουν λίγα άτομα — αλλά θα μπορούσε επίσης να γίνει viral. Βεβαιωθείτε ότι σας αντιπροσωπεύει με τον σωστό τρόπο και ότι αν όντως τραβήξει την προσοχή ενός μεγάλου κοινού, δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να σας φέρει σε δύσκολη θέση ή να σας προκαλέσει κίνδυνο. Σύμφωνα με τον Fennell, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το βίντεο του βιογραφικού σας δεν περιέχει προσωπικά στοιχεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κλέφτες ταυτότητας.

 

Gravatar Image

Experienced Recruiter with a demonstrated history of working in the media production industry. Strong human resources professional with a Bachelor's degree focused in Psychology from Universitas Kristen Satya Wacana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *